latinica  ћирилица
29/03/2023 |  16:32 ⇒ 20:49 | Аутор: РТРС

Спор "Аутопревоза" и Бањалуке окончан на штету града (ВИДЕО)

Спор "Аутопревоза" и Бањалуке правно је окончан и то на штету града. Након одлуке Уставног суда БиХ у корист "Аутопревоза", предвиђена је деложација. Из града поручују да је рађено ван оквира закона и да не дају ни милиметар земљишта.
Градска управа Бања Лука - Фото: РТРС
Градска управа Бања ЛукаФото: РТРС

Више од двије деценије водила се борба око власништва над земљиштем у центру Бањалуке. На удару је било земљиште старе аутобуске станице, у строгом центру града као и зграда Музеја савремене умјетности Републике Српске.

Виши привредни суд земљиште је раније додијелио граду на основу уговора о замјени некретнина између "Аутопревоза" и тадашње бањалучке градске управе из 1979.године.

Ипак, уговор између двије стране никада није био заведен у земљишно-књижну евиденцију Основног суда у Бањалуци, из архива су под неразјашњеним околностима нестали оригинали, док је "Аутопревоз" касније и приватизован.

У све се умијешао Уставни суд БиХ који је сам себи проширио надлежности одлучујући као да је ријеч о редовном суду.

- Град Бањалука ће до посљедњег да се бори за сваки педаљ земље - рекао је Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке.

О мистериозном нестанку стратешки важних докумената у кључним моментима и прије тачно десет година говорио је тадашњи градоначелник Слободан Гаврановић. Иако се од тада руководство највећег града Српске измијенило-проблем исти.

- То је документација која броји, негдје три регистратора која смо прегледали и која иду у корист нашим тврдњама, чак су врло занимљиве и двије судске пресуде - истакао је Гаврановић.

- Можете мислити, кључни уговор изгубљен. Урађено је мимо закона и неколико установа је то потврдило - додао је Станивуковић.

Из "Аутопревоза" тврде да су отворени за компромис и преговоре.

Оправданост свога дјеловања проналазе у пресуди Уставног суда БиХ.

С друге стране, Станивуковић упозорава да се ради о још једном покушају отимања имовине.

- На основу правосудне пресуде, ми тражимо само улазак на посјед који је у власништву "Аутопревоза" и ја као генерални директор имам обавезу да штитим имовину фирме. Ми смо и овог тренутка спремни да разговарамо, да нађемо компромисно рјешење да буду задовољне обе стране - истакао је Сладомир Ђурић, генерални директор "Аутопревоза".

- У овом случају "Аутопревоза" важно је рећи да су сви судови Републике Српске рекли да је то земљиште града Бањалука, а онда Уставни суд БиХ преиначава одлуке, каже да судови у Републици Српској не знају да раде и наставља се отимачина, на неки начин, земљишта са нивоа БиХ - поручио је Станивуковић.

Градоначелник упозорава да неће дозволити одузимање земљишта чак и по цијену да због тога кривично одговара.

Деложација, односно увођење у посјед Аутопревоза, најављено је за 13. април.