latinica  ћирилица
29/03/2023 |  17:49 ⇒ 17:49 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије: Интензивирати пост и покајање пред Васкрс

Његова светост патријарх српски Порфирије позвао је вјернике да дане до највећег хришћанског празника Васкрса проведу у још интензивнијем посту и покајању, али је нагласио да пост не треба свести само на бригу о храни.
Патријарх Порфирије (Фото: СПЦ) -
Патријарх Порфирије (Фото: СПЦ)

- Период покајања је и васпитни, педагошки период у којем треба да се враћамо себи и у којем треба опет и изнова да се враћамо Јеванђељу, да се враћамо Христу и на крају да се враћамо себи - рекао је патријарх Порфирије који је молитвено присуствовао литургији пређеосвећених дарова у цркви у београдској Сремчици, саопштено је на сајту СПЦ-а.

Он је вјерницима пожелио да предстојећи празник Васкрсења Христовог дочекају у радости и весељу.

- Све ово што сам причао је подстрек да се подсјетимо на чињеницу да је наш живот радост и побједа све дотле док смо на крсту, јер у тајни крста се садржи и тајна Васкрсења Господњег - рекао је патријарх српски у бесједи.

Литургију пређеосвећених дарова у цркви Свете Тројице у Сремчици служио је његово преосвештенство епископ топлички Иларион уз молитвено учешће Његове светости патријарха српског Порфирија и епископа јегарског Нектарија.