latinica  ћирилица
29/03/2023 |  18:09 ⇒ 30/03/2023 | 10:25 | Аутор: РТРС

Влада Српске у првих 100 дана рада - буџет ликвидан, обавезе извршене (ВИДЕО)

Задржана ликвидност буџета, извршене све обавезе, настављена реализација инфраструктурних пројеката. Овако у најкраћем премијер Радован Вишковић дефинише стотину дана нове Владе Републике Српске. Док представници радника и привредника кажу да су очекивали више, из Владе поручују да је овај период кратак да би та очекивања била испуњена.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Повећане пензије, борачка и социјална давања. Након стотину дана рада Владе премијер је подвукао црту и ово је између осталог издвојио као један од резултата новог сазива извршне власти. Такође, значајан плус у раду су и испуњене обавезе из прошле године међу којима и оне према пољопривредницима и вишечланим породицама.

- Ми смо, закључно са фебруаром ове године, извршили све обавезе везане за подстицаје за пољопривреднике из 2022. године. Донијели смо и Закон о подршци незапосленом родитељу са четворо и више дјеце, гдје смо увели плаћање пореза и доприноса на 750 КМ које добијају ове породице - рекао је Вишковић

Министарка финансија Српске Зора Видовић истакла је да је Влада Српске усвојила и Програм јавних инвестиција које за наредне три године износе 1,8 милијарди од чега ће један дио бити реализован у овој години.

- Значајне су нам инвестиције из буџета. У прошлој години то је било 250 милиона а то су пројекти који се и данас завршавају - изјавила је Видовићева.

Настављен је рад на хидроелектранама Горња Дрина, потписани уговори са кинеским партнерима за изградњу аутопута Рача- Бијељина. Договорено је финансирање Хидроелектране Дабар.

- И то више од три године мукотрпних преговора, гдје се гледа сваки зарез и тачка, ми смо завршили све процедуре са кинеском банком. Вриједноси је преко 250 милиона евра - рекао је Вишковић.

Без обзира што је то пракса, за праву оцјену рада Владе, период од 100 дана је кратак, сматрају и привредници и синдикати. За пословну заједницу позитивно је што се ради на подстицајима у министарствима привреде и пољопривреде. У синдикату, хендикепом прва три мјесеца нове извршне власти сматрају што раније није био именован ресорни министар.

Тек након састанка са њим и активности на побољшању положаја радника, кажу моћи ће дати праву оцјену.

- Са њим још нисмо остварили комуникацију.Очекујемо, односно видјећемо какви су његови планови за уређење система плата - рекла је предсједница Савеза синдиката Ранка Мишић.

- Оно што смо видјели да су ресорна министарства која сам поменуо имала низ активности на изради правилника за израду подстицаја, што даје нову наду да ће у овој години се кренути интензивније - додао је предсједник Привредне коморе Перо Ћорић.

И привредници и синдикат очекују више активности ,посебно од нових министара. А један од нових министара је и из ресора правде Милош Букејловић. Због Нацрта измјена Кривичног законика био је у фокусу јавности. Али његових стотину дана манадата, каже није обиљежило само то.

- Оно што морам издвојити јесте Породични закон, који је усвојен као капитална законодавна промјена. Ово је добар начин да се почне са радом у Влади Српске. Имамо и два нацрта закона у изради и један је закон у раној фази израде, а то је закон о судској полицији - навео је Букејловић.

За Српску су најважнији ресурси енергетике, пољопривреде и туризма и у то је улагано раније, и у првих стотину дана новог сазива извршне власти и то ће бити настављено- поручују из Владе. Нови мандат премијера ,али и министара , истичу , треба посматрати у свјетлу рада претходних година и економске кризе у свијету.