latinica  ћирилица
29/03/2023 |  19:02 ⇒ 19:02 | Аутор: Независне

Себији Изетбеговић одузето звање редовног професора

Себији Изетбеговић, актуелној директорици Клиничког центра у Сарајеву и супрузи Бакира Изетбеговића, лидера СДА, званично је одузето звање редовног професора Медицинског факултета Универзитета у Сарајеву.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Ово је одлука Сената Универзитета у Сарајеву који је на данашњој 56. редовној сједници ставио ван снаге Одлуку Сената од 29. јануара 2014. године по којем је Изетбеговићева проглашена редовном професорицом за област гинекологије и акушерства.

За поништење њеног академског звања било је 30 гласова за, осам суздржаних и четири против, рекао је ректор сарајевског Универзитета Рифат Шкријељ.

- Сенат је на 34. ванредној сједници 6. марта усвојио извјештај Комисије, прихватио Извјештај о документацији, и тада је Сенат поништио упис у матичну књигу магистраната на име Изетбеговиц Себија. Одлука Сената је проведена. Данашње одлуке о стављању ван снаге о избору професорице су нормалан слијед и обавеза Универзитета је да спрам те одлуке и тог рјешења процес доведемо до краја - појаснио је Шкријељ.

Раније је Сенат Универзитета у Сарајеву Изетбеговићевој поништио и звање магистра медицинских наука на ванредној сједници на којој се разматрала анализа Комисије на основу прикупљене документације провјере вјеродостојности исправа везаних за постдипломски студиј на Универзитету у Сарајеву и Медицинском факултету.

За поништење дипломе Себије Изетбеговић тада је гласало 30 чланова Сената, против је било пет, а суздржаних је било шест.