latinica  ћирилица
29/03/2023 |  19:58 ⇒ 20:04 | Аутор: СРНА

Чарлс Трећи дочекан уз војне почасти код Бранденбуршке капије (ФОТО/ВИДЕО)

Британски краљ Чарлс Трећи и краљица супруга Камила дочекани су уа војне почасти код Бранденбуршке капије по доласку у Берлин, јавили су њемачки медији.
Чарлс Трећи у Берлину (Фото: EPA-EFE/ANDREAS RENTZ) -
Чарлс Трећи у Берлину (Фото: EPA-EFE/ANDREAS RENTZ)

Краљ и његова супруга су допутовали у Берлин, у тродневну посјету Њемачкој.

Чарлс Трећи је постао први шеф стране државе од Другог свјетског рата који је дочекан уз војне почасти код Бранденбуршке капије. Традиционално, такви догађаји одржавају се у палати Белвју /Беллевуе Палаце/, званичној резиденцији њемачког предсједника.

По доласку на капију, краљевски пар су дочекали њемачки предсједник Франк-Валтер Штајнмајер и прва дама Елке Буденбендер, јавила је њемачка телевизија "Феникс". Прво су интониране химне двије земље у извођењу војног оркестра Бундесвера.

Снајперисти су наводно били стационирани на зградама у близини Бранденбуршке капије како би се осигурала безбједност краљеве посјете.

Краљевски пар је, заједно са њемачким предсједником и његовом супругом, потом отишао у палату Белвју, гдје ће шефови држава разговарати о енергетској ситуацији и одрживом развоју. Касније током дана, у палати ће бити одржан државни банкет.

Чарлс Трећи у Берлину (Фото: EPA-EFE/ANDREAS RENTZ)

Краљ Чарлс Трећи сутра ће одржати говор у Бундестагу и он ће бити први британски монарх који ће се обратити њемачком парламенту. Телевизија НТВ јавила је да ће дио краљевог обраћања бити на њемачком.

Чињеница да је Чарлс Трећи одабрао Француску и Њемачку за своју прву државну посјету, чак и прије крунисања у мају, представља важан "европски гест", рекао је њемачки предсједник Штајнмајер.

- Данас, тачно шест година након што је Британија започела излазак из ЕУ, отварамо ново поглавље у нашим односима - рекао је Штајнмајер, пренио је Ројтерс.

Током тродневне посјете Берлину, Бранденбургу на истоку и сјеверном лучком граду Хамбургу, Чарлс Трећи присуствоваће ангажманима који одражавају питања са којима се обје земље суочавају, као што су одрживост и украјинска криза, а такође ће бити говора о прошлости, саопштено је раније из Бакингемске палате.

Прва државна посјета Чарлса Трећег од када је постао британски монарх била је заказана за 26-29. март Француској, али је одгођена усљед таласа протеста у тој земљи због пензионе реформе.