latinica  ћирилица
29/03/2023 |  20:49 ⇒ 22:51 | Аутор: СРНА

Кострешевић: Српска далеко испод свјетских стандарда по присуству опијата на улици

Директор Полиције Републике Српске Синиша Кострешевић изјавио је да је Српска далеко испод европских и свјетских стандарда када је ријеч о присуству опијата на улици и да полиција све ради да то максимално држи под контролом.
Синиша Кострешевић - Фото: РТРС
Синиша КострешевићФото: РТРС

- Развија нам се туризам, пуно туриста долази и у Бањалуку, а то са собом вуче и одређене безбједносне ризике, међу којима је и дрога. Министарство унутрашњих послова Српске ову област држи под контролом - рекао је Кострешевић за АТВ.

Када је ријеч о "Скај" апликацији, Кострешевић је истакао да је заједнички истражни тим, формиран након потписивања протокола са Тужилаштвом БиХ и Сипом, урадио велики посао што је било и видљиво кроз активности усмјерене на организоване криминалне групе.

- Анализом садржаја тих апликација дошли смо до одређених сазнања и о нашим припадницима и реаговали смо гдје смо имали доказе. Ти људи су процесуирани и удаљени или потпуно избачени из МУП-а - рекао је Кострешевић и додао да је нулта толеранција за криминал у полицијским редовима.

Он је указао и да је насиље на интернету једна од горућих тема и да је препознат значај јавних мрежа.

- Ово је жива област која се из дана у дан мијења, усавршава и прилагођавање наше будуће организације рада биће проширивање капацитета у тој области - најавио је Кострешевић.

Он је додао да МУП има жељу да школује нове кадрове, док сљедеће године у пензију иде више од 1.000 полицајаца.

Кострешевић је истакао да је стање безбједности у Српској задовољавајуће, да нема тешких кривичних дјела.

- Послије убиства начелника из Приједора Раденка Башића нисмо имали ниједно мафијашко убиство у Српској - рекао је Кострешевић.

Кострешевић је указао да је приоритет борба против криминала, као и безбједност саобраћаја која је комплексна област, те појаснио да путна инфраструктура и квалитет возила утичу на ову област.

Полиција Републике Српске, каже Кострешевић, годинама има добар рејтинг и сарадњу са земљама у окружењу и европским земљама, као и успјешну прекоокеанску сарадњу.

Према његовим ријечима, контакт тачка са Европолом много значи Полицији Српске, омогућава јој да буде видљива свим чланицама, чиме се постиже бржа, сигурнија и ефикаснија размјена података и информација.

Кострешевић је похвалио и сарадњу са министром унутрашњих послова Српске Синишом Караном, са којим се комуникација реализује на свакодневном нивоу.

Полиција Републике Српске ће 4. априла напунити 31 годину постојања, а Кострешевић је оцијенио да МУП мора бити организован на начин да се прилагођава и прати безбједносне изазове.

Када је ријеч о кадровским промјенама, Кострешевић је навео да је МУП највећа полицијска агенција у БиХ са више од 6.000 полицијских службеника због чега мора постојати проходност кадрова.

Коментаришући одузимање телефона новинару Николи Морачи, Кострешевић је рекао да се поступало у складу са законом, по пријави и без икаквих емоција, као и да не види разлог да полиција има нешто против новинара који у позитивној мјери утичу на полицијски рад.

За забрану окупљања ЛГБТ популације у Бањалуци, Кострешевић је рекао да је послије анализа закључено да је такво окупљање превелики безбједносни ризик.

- Имали смо групу грађана из разних сфера живота који су јасно ставили до знања да ће искористити сваки могући начин да спријече тај скуп. Радили смо процјену колико ће бити грађана и полицајаца повријеђено, која ће имовина бити уништена, да ли то може пријећи у јавне немире и кад изважете све ово, а имате законске могућности, логично је да се такав скуп забрани -  објаснио је Кострешевић.

Он је навео и да полиција не располаже информацијама да ће у наредном периоду доћи до окупљања грађана чији је циљ угрожавање јавног поретка.