latinica  ћирилица
29/03/2023 |  23:27 ⇒ 30/03/2023 | 10:25 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Неизбалансиран приступ америчких званичника је дио проблема, а не рјешења

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је да је Ентони Блинкен погрешно обавијештен о ситуацији у БиХ.
Жељка Цвијановић - Фото: СРНА
Жељка ЦвијановићФото: СРНА

- Нажалост није први пут да високи званичници САД износе нетачне оцјене стања, али и квалификације о политичким званичницима и функционерима Републике Српске. Неизбалансиран приступ званичника САД према БиХ, који је демонстрирао и Блинкен, представља дио проблема, а не рјешења за ову земљу - истакла је Цвијановићева упитана да прокоментарише Блинкенову изјаву да напади Милорада Додика на, како је рекао, основна права и слободе у Републици Српској показују да је он на ауторитарном путу предсједника Русије Владимира Путина.

Галама се очито, каже дигла око закона који ће усвајати Народна скупштина Републике Српске, али је нејасно откуд предсједник Путин у тој причи, када она подразумијева да ће ти закони бити копија оних који постоје у многим земљама ЕУ, али и у самој САД. 

Нажалост, додала је Цвијановићева, америчка политика према БиХ очигледно се своди на површно таргетирање демократски изабраних званичника, попут Милорада Додика, са узалудном надом да ће то ријешити бројне проблеме који су нагомилани и заслугом страног фактора.

- Колико год убјеђивали сопствену јавност у исправност таквог приступа, то се неће десити без дијалога домаћих лидера, којем ни најмање не доприносе овако пристрасне реакције америчких званичника - рекла је Цвијановићева за Срну.

Она је нагласила да су институције Републике Српске бирали њени грађани, а ни тим грађанима, ни тим институцијама не смета дејтонска БиХ у којој имају и упражњавају своја уставна права.

- Али, проблем је што је напад на уставну структуру БиХ на сцени одавно и није га проузроковао нити Милорад Додик, а ни институције Српске, већ разни узурпатори домаћи и страни, због чега данас живимо у уставном и политичком нереду - истиче Цвијановићева.

Иначе, наводи она, Република Српска, у оквиру децентрализоване БиХ, брани своја овлаштења исто као што то раде и савезне државе САД и доноси своје законе у парламенту, онако како се доносе свугдје у демократском свијету.