latinica  ћирилица
30/03/2023 |  07:57 ⇒ 10:25 | Аутор: РТРС

Клокић: Међународни притисци одразили се и на рад Владе (ВИДЕО)

Међународни притисци на Републику Српску одразили су се и на стотину дана рада Владе, рекао је министар за европске интеграције и међународну сарадњу Српске Златан Клокић.
Златан Клокић - Фото: РТРС
Златан КлокићФото: РТРС

Он је истакао да Српска у континуитету трпи притиске, како кроз покушаје наметања одлука високих представника, тако и кроз одлуке Уставног суда БиХ.

Клокић је рекао да европски пут БиХ не зависи само од Републике Српске, већ и од других нивоа власти, истичући да Српска извршава и да ће извршавати све своје обавезе.

- У наредном периоду може се очекивати успостављање министарских конференција у оквиру механизма координације. Република Српска спремно чека тај процес. Настојаћемо да припремимо акциони план за рјешавање 14 кључних приоритета и осам услова које је дала Европска комисија након додјеле статуса кандидата - рекао је он.

Говорећи о иницијативи "Отворени Балкан", Клокић је рекао да би приступање требало размотрити на нивоу БиХ јер су велики бенефити за земље чланице.

Клокић је у Јутарњем програму РТРС-а рекао да је планирано одржавање конференције Јадранско-јонске иницијативе на којој би Република Српска била представљена на међународном плану.