latinica  ћирилица
30/03/2023 |  09:49 ⇒ 13:21 | Аутор: РТРС

Колико кошта одлазак на свадбу? (ФОТО)

Опремање једног пара за одлазак на нечију свадбу, укупно гледано, кошта 827 КМ, израчунао је Републички завод за статистику.
Вјенчање (Фото: instagram.com/studiostarbanjaluka/) -
Вјенчање (Фото: instagram.com/studiostarbanjaluka/)

Уз то, треба рачунати и цијену поклона, цвијећа, кићења сватова, коверте као највеће ставке, као и издатке за музику уколико су младенци дозволили да гости могу наручивати пјесме, наводе из Завода.

Како би се гошћа прикладно припремила за свадбу неопходно је у просјеку издвојити 310 КМ, и то како би се купили сукња, блуза и кожне ципеле /салонке/, а прије одласка на славље неопходно је користити и услуге фризера и козметичара, наводи Завод у тексту у којем је анализирао колико у просјеку један пар кошта опремање за одлазак на свадбу.

За мушкарца је у просјеку потребно у просјеку издвојити 517 КМ, од чега највише кошта одијело, а потребно је купити, поред тога, и кошуљу, поткошуљу, кожне ципеле, те користити услуге фризера.

Могуће су и другачије комбинације или коришћење већ купљених одјевних предмета, што значајно смањује цијену опремања за одлазак на свадбу.

- С обзиром на то да се ближи сезона свадби и док су сва свјетла када је у питању свадба, са разлогом, уперена у младу и младожењу, Завод фокус пажње у овој анализи жели макар накратко да помјери на госте, без којих овај радосни тренутак у животу младенаца, не би био потпун - наглашено је у тексту.

У обзир су узети подаци које Завод прикупља, свјесан чињенице да постоје и неке ставке као што су поклони, коверта, музика, цвијеће, кићење сватова које није могуће статистички прикупити и које зависе од особе до особе или статуса званице.

Републички завод за статистику навео је и податке по којима је у Српској у 2021. години регистровано 5.530 бракова, док је према прелиминарним подацима у прошлој години 5.296 бракова.