latinica  ћирилица
30/03/2023 |  10:17 ⇒ 12:34 | Аутор: РТРС

Дом народа: Хитна сједница о буџету

У Сарајеву хитна сједница Дома народа Парламентарне скупштине БиХ на којој делегати по хитном поступку разматрају приједлоге закона о платама и о буџету институција и међународних обавеза БиХ за 2023. годину, најављено је из парламента БиХ.
Дом народа ПС БиХ - Фото: РТРС
Дом народа ПС БиХФото: РТРС

Оба законска акта је јуче након хитне сједнице доставио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

Приједлог закона о допуни Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ усвојен је једногласно, док је од 39 присутних посланика Представничког дома парламента БиХ 16 гласало против Приједлога закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза за ову годину, а два су била уздржана.

Предлагач оба законска акта је Предсједништво БиХ са захтјевом да буду разматрани по хитном поступку.

Приједлогом допуна Закона платама и накнадама у институцијама БиХ плате именованих и изабраних лица у институцијама БиХ остале би на постојећем нивоу, без обзира на повећање висине основице на 600 КМ запосленима у институцијама БиХ, које је Савјет министара донио с циљем побољшања материјалног положаја запослених усљед раста цијена.

У овом приједлогу се тражи да се у Закон о платама и накнадама у институцијама БиХ дода нови члан у којем је наведено да ће се, изузетно од члана седам овог закона, плате и накнаде именованим и изабраним лицима у институцијама БиХ које имају коефицијент изнад осам обрачунавати уз примјену основице од 535 КМ.

На дневном реду је и Приједлог закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза за ову годину, чији је нацрт Савјет министара једногласно утврдио на сједници 15. марта.

Укупни приходи, примици и финансирање институција БиХ у оквиру буџета за 2023. годину износе 1.315.400.000 КМ, што представља повећање за 241,8 милиона КМ у односу на буџет институција БиХ за 2022. годину.