latinica  ћирилица
30/03/2023 |  12:23 ⇒ 17:11 | Аутор: РТРС

Додик подржао Милатовића; Иза Западнобалканске четворке крије се идеја о "великој Албанији" (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик подржао је Јакова Милатовића кандидата Покрета Европа за предсједника Црне Горе.
Јаков Милатовић (Фото: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/bs) -
Јаков Милатовић (Фото: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/bs)

- Јуче је бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић подржао Мила Ђукановића, па сам ја подржао сада његовог противкандидата. И они би рекли што се мијешам у њихове ствари, ево ја сада подржавам Јакова Милатовића. Мислим да је зло за српски народ ако Мило Ђукановић побиједи - рекао је Додик данас у Фочи.

Каже да треба сваки Србин, који држи до себе, сваки Црногорац који држи до добрих односа са српским народом, са српским државама Србијом и Републиком Српском, да гласа против Мила Ђукановића.

- То је нешто што је апсолутно, ако муслимани у Сарајеву сматрају да је Мило Ђукановић добар за њих, то значи да је за нас лош. Позивам све који гласају, да гласају за Јакова Милатовића, јер ако Мило Ђукановић настави да буде предсједник, то је антисрпска позиција. Мило Ђукановић је без става Србије признао Косово, није оклијевао да то уради - истакао је Додик.

Додик је оцијенио да је новоснована Западнобалканска четворка заправо "албанска четворка" иза које се крије стара идеја о "великој Албанији", те истакао да је српски национални циљ уједињење Републике Српске и Србије.

- Ево, ја сад кажем да је наш циљ уједињење, а то значи да ћемо се одвојити од БиХ и припојити Србији. Ја то озбиљно мислим и ми само бирамо тренутак када ћемо то урадити. Ту није ништа спорно - изјавио је Додик и истакао да коментаре на изјаву очекује за два дана..

Додик је образложио да је Западнобалканска четворка у суштини некаква албанска четворка, јер су ту Албанац из Сјеверне Македоније, Албанац са Косова, Албанац из Албаније и власт из Црне Горе таква каква јесте.

- Они прије свега покушавају да направе причу о "великој Албанији", а само се покривају том причом о Европи - оцијенио је Додик.

Западнобалканска четворка основана је у Скопљу, а чине је Сјеверна Македоније, Албанија, Црна Гора и самопроглашено Косово.

Министар спољних послова Сјеверне Македоније Бујар Османи навео је да је платформа Западнобалканске четворка "у складу са заједничком спољном и безбједносном политиком ЕУ, али и са демократским вриједностима и принципима".