latinica  ћирилица
30/03/2023 |  12:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Црна Гора: Сједница о укидању забране уласка у земљу Беливуку и Миљковићу

У петак ће у Подгорици бити одржана сједница на којој ће бити разматрано укидање забране уласка у Црну Гору Вељку Беливуку и Марку Миљковићу.
Црна Гора - Фото: РТРС
Црна ГораФото: РТРС

У вези с овом питањем огласио се предсједник Одбора за политички систем, правосуђе и управу Скупштине Црне Горе Момо Копривица.

- Парламентарно саслушање има за циљ разјашњење улоге државних органа у погледу безакоња у вези са скидањем забране уласка двојици монструозних криминалаца Беливуку и Миљковићу. Оправдано се сумња да је скидање забране уласка плод злоупотребе од појединих надлежних органа и службених лица - саопштио је Копривица. 

Додао је да јавност посљедњих дана свједочи да су поједини полицијски функционери и службеници, као и државни тужиоци поступали у интересу једног криминалног клана у односу на други, што је незабиљежено инструментализовање државне службе.

- Крајње је вријеме да се расвијетле сва непочинства, да се државни органи очисте од мафије и корупције и врати повјерење у државне институције, нарочито правосудне. За урушавање пирамиде зла, потребна је снажна политичка воља и одлучност свих оних који носе јавну одговорност. Одбор за политички систем, правосуђе и управу показао је у досадашњем раду максималан капацитет за вршење надзорне и контролне улоге, те ће својим радом дати допринос да се и овај случај расвијетли и утврди одговорност - истакао је Копривица.

Премијер Дритан Абазовић позвао је Специјално државно тужилаштво да саопшти ко је пустио криминалца из Србије Вељка Беливука да уђе у Црну Гору гдје је, како се сумња, извршио најтежа кривична дјела.

Навео је да је причу о Зорану Лазовићу, бившем високом полицијском функционеру, кога је означио као вођу криминалног клана, "давно испричао".

Министар унутрашњих послова Филип Аџић рекао је у уторак "да имамо ситуацију за Лазовића - скидање забране уласка у Црну Гору за београдске криминалце Вељка Беливука и Марка Миљковића".

- Дакле, ми смо имали тај случај гдје су ухапшена двојица службеника, након тога они су признали да су добили налог од једног руководиоца, мислим Баковића. Он је посвједочио да је добио налог од Лазовића. Предмет је дошао до тужилаштва и на крају се ништа није десило. Не могу да говорим о свим гранама власти - навео је Аџић.