latinica  ћирилица
30/03/2023 |  12:29 ⇒ 12:53 | Аутор: Агенције

Западнобалканска четворка "пробудила" регион

Министар спољних послова Сјеверне Македоније Бујар Османи саопштио је јуче да је у Скопљу основана Западнобалканска четворка.
Бујар Османи и Олта Џака (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI, илустрација) -
Бујар Османи и Олта Џака (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI, илустрација)

Тачније, Османи је заједно са представницима Албаније, самопроглашеног Косова и Црне Горе покренуо иницијативу "Западни Балкан КВАД - 100 одсто усклађеност са спољном политиком ЕУ".

Сагласност о овој иницијативи постигли су Османи, његова колегиница из Албаније Олта Џака, те замјеник министра спољних послова у привременим приштинским институцијама Крешник Ахмети и спољнополитички савјетник Владе Црне Горе у техничком мандату Ђорђе Радуловић. Из македонског МИП је наведено да је у фокусу њиховог састанка била пуна усклађеност, како се наводи, "четири земље групе КВАД у свјетлу нове геополитичке реалности, хибридних пријетњи, енергетске кризе и економске посљедице изазване руском инвазијом на Украјину, са заједничком спољном и безбједносном политиком ЕУ".

Свака од ових земаља појединачно, наведено је у саопштењу, показала се као поуздан партнер НАТО и ЕУ, поштујући режим санкција ЕУ и САД, али и кроз хуманитарну и другу техничку помоћ Украјини. Наведено је и да им је заједнички стратешки циљ да остваре пуну усаглашеност са одлукама ЕУ пуна интеграција у Унију.

Занимљиво је да су организатори на својим званичним профилима на друштвеним мрежама истицали то што су из ове иницијативе изостале Србија и БиХ, а посебно Република Српска, с образложењем да су непожељне јер нису увеле санкције Руској Федерацији. Тиме је антируски наратив постао алиби за још једно институционално повезивање простора које екстремни планери у Тирани и Приштини виде као "аутохтону", односно "природну Албанију", истичу Вечерње новости.

На том путу су владе Албаније и тзв. Косова, потпуно некажњено, направиле и конкретне кораке. Тако је прије четири године потписан споразум којим се Приштина и Тирана обавезују на уједињавање и координисање спољних политика, али и заједничке амбасаде, размјену дипломатског особља. Такође, двије стране су се сагласиле и о стварању територијално административне цјелине од 30 километара унутар Албаније и исто толико унутар тзв. Косова тако да су практично укинуте границе.