latinica  ћирилица
30/03/2023 |  12:38 ⇒ 13:15 | Аутор: СРНА

Бањац: Блинкен није упознат ни са америчким законима, Српска се бори за слободу и демократију

Предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац изјавио је данас да је јасан однос представника такозване међународне заједнице и земаља НАТО чланица према Републици Српској и да он прелази у неприхватљиво мијешање у унутрашње ствари једне земље.
Дарко Бањац - Фото: РТРС
Дарко БањацФото: РТРС

Бањац је оцијенио да је јасна намјера америчког званичника секретара САД Ентонија Блинкена, који је на Твитеру написао да "напади предсједника Републике Српске Милорада Додика на основна права и слободе у Републици Српској показују да је на ауторитарном путу предсједника Русије Владимира Путина".

- Они су одавно прешли на каубојско понашање. Блинкен би да буде државни секретар Републике Српске, он би да уређује односе у БиХ, да се ми ништа не питамо и да уведу савремени начин робовласништва. Ми се против тога боримо. Боримо се за слободу одлучивања и демократије - рекао је Бањац за Срну.

Говорећи о најављеним измјенама и допуна Кривичног законика Српске, те нацрту закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација, Бањац је истакао да се наведеним рјешењима не ограничава слобода говора већ се штите сви грађани Републике Српске и подсјетио да такви закони постоје и у САД и већини земаља ЕУ.

- Не знам због чега се Блинкен противи законима којим се регулише рад невладиних организација и томе да криминализујемо клевету, јер је то и у Америци кривично дјело. Ми хоћемо да препишемо закон о невладиним организацијама САД. Очигледно Блинкен није упознат са својим властитим законом јер управо та слобода говора и рада невладиних организација је ограничена у САД, на начин да је забрањено лагање, вријеђање и увреде - нагласио је Бањац.

Он је навео да упоређивање Додика и Путина за њега није спорно због тога што се Путин, како је навео, бори за православље, традицију и обичаје, али је и против свих девијација које долазе са запада.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен навео је на Твитеру да "напади предсједника Републике Српске Милорада Додика на основна права и слободе у Републици Српској показују да је на ауторитарном путу предсједника Русије Владимира Путина", те да "Стејт департмент, којег заступа амбасадор Мајкл Марфи, наставља да се залаже за демократску и просперитетну будућност коју сви грађани БиХ заслужују".