latinica  ћирилица
30/03/2023 |  13:39 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Усвајањем буџета спријечени проблеми исплате плата

Министар финансија и трезора у Савјету министара Зоран Тегелтија изјавио је данас да је усвајањем буџета институција БиХ прије краја првог квартала текуће године спријечен проблем око исплате плата запосленима у институцијама БиХ, што ће омогућити несметано функционисање институција БиХ и институција које се финансирају из буџета.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Тегелтија је у изјави новинарима подсјетио да у структури буџета доминирају лична примања запослених, зато што су кључне позиције у сваком буџету као што су социјална политика, образовање и полицијске структуре, углавном у надлежности ентитета и кантона.

Говорећи о закону о платама у институцијама БиХ, Тегелтија је рекао да треба донијети нови закон о платама, који мора бити праведнији, али и да је питање да ли се доношењем само једног закона може у потпуности регулисати ова проблематика.

- У Републици Српској, рецимо, имате законе који регулишу плате просвјетних радника, закон који регулише плате здравствених радника, закон за функционере и то су ствари о којима сви требамо разговарати, а не да о платама разговарамо само када су укључене камере . истакао је он.

Према његовим ријечима, једна од ствари коју, такође, треба мијењати јесте однос највише и најниже плате у БиХ, који је, како је истакао, превелик и треба га кориговати, а како ће то изгледати одлучиће парламент БиХ.

Одговарајући на питање о пеналима које БиХ плаћа за неискориштене кредите, Тегелтија је нагласио да треба унаприједити Закон о јавним набавкама и управљања јавним финансијама како би било мање проблема.

- Важније је да имамо средства на располагању а не да улазимо у пројекат а да немамо средства за реализацију - закључио је Тегелтија.

Он је навео да о буџету увијек постоје различита мишљења и буџетски захтјеви су увијек већи него што су финансијске могућности за његово усвајање.

- Увијек се тражи два до три пута више средстава него што имамо на располагању и тако је за сваки буџет. Ми смо имали захтјев Министарства одбране који је већи од буџета свих институција БиХ - рекао је Тегелтија.

Делегати Дома народа Парламентарне скупштине БиХ усвојили су Закон о буџету институција БиХ и међународних обавеза за ову годину од 1,3 милијарде КМ.