latinica  ћирилица
30/03/2023 |  13:40 ⇒ 13:42 | Аутор: РТРС

Од идеје до побједе – м:тел наградио побједника Регионалног "апп" изазова

Међу најбољим апликацијама овогодишњег Регионалног "апп" изазова издвојила се апликација средњошколца из Техничке школе Градишка Кенана Махмутагића. Заслужено је освојио прво мјесто на овом такмичењу, те вриједну награду коју му је уручила компанија м:тел.
М:тел додјела награда - Фото: РТРС
М:тел додјела наградаФото: РТРС

Након успјешно одржаног државног Апп такмичења у изради апликација за мобилне уређаје, које за ученике средњих школа већ шест година заредом организује компанија м:тел, најбољих пет тимова имало је прилику да учествује на Регионалном апп изазову у организацији Телеком Србија групе, односно Телекома Србија, м:тел-а БиХ и м:тел-а Црна Гора.

Ове године, Регионално такмичење је одржано онлине, 16. марта, а домаћин је био м:тел БиХ.

Побједничка апликација "Дигитални фармер", чији је аутор ученик Кенан Махмутагић из Градишке, доказ је да ниједан успјех не долази случајно, да наши средњошколци имају знања и воље и да итекако могу да покажу своје потенцијале.

Представници компаније м:тел су овим поводом посјетили Техничку школу у Градишци, како би Кенану и његовом ментору професору Младену Видовићу, додијелили вриједну информатичку опрему – лаптопе.

- Велико је задовољство када управо ученици из БиХ добију овако вриједне награде, те када имају прилику да своје таленте, али и вријеме искористе за рад на оваквим и сличним пројектима који промовишу знање - нагласила је Сандра Станић, главни сарадник за друштвену одговорност компаније м:тел, те је истакла и задовољство због чињенице да се све млађи и све талентованији средњошколци пријављују на овај конкурс што говори о великом интересовању за такмичење и све већој потреби да млади буду подржани на свом путу ка озбиљној програмерској каријери.

У оквиру посјете Техничкој школи Градишка представници медија и компаније м:тел имали су прилику да обиђу информатички кабинет, те да још једном од аутора апликације чују како је текао пут од идеје до њене реализације.

Апликација "Дигитална фарма" повезује модерне технологије и пољопривредне послове и кориснику нуди да унаприједи свој рад и продуктивност на фарми.

Апликација има око двадесет функционалности, користи "ИоТ" технологију за праћење влажности земљишта, температуре ваздуха и количине воде у пластеницима, нуди савјете о коришћењу пестицида, омогућава размјену искустава између корисника и друге опције.

Кенан Махмутагић је као средњошколац сваке године учествовао на м:тел "апп" такмичењу са апликацијама које су увијек биле међу пет најбољих на државном такмичењу. Његов рад, константни напредак и искуства из претходних година довели су га до побједе у финалном дијелу.

- Ова награда ће ми бити велика мотивација за даље усавршавање. Апликација која је освојила награду је апликација која на иновативан начин помаже и олакшава пољопривредницима њихов рад и продуктивност, а већ сад радим на новим идејама и израдама нових интересантних апликација - рекао је побједник овогодишњег регионалног такмичења.

Његов ментор Младен Видовић је нагласио да је свака награда мотивација како за Кенана, тако и за остале ученике, али и њега као ментора.

- Захвалио бих се компанији м:тел која по ко зна који пут показује своју друштвено одговорну опредијељеност. У нашој школи има много талентованих ученика и свака награда и подршка мотивација им је за даље учење и напредовање - рекао је Видовић.

На представљању апликације "Дигитални фармер" присуствовао и је Владо Томић, директор Техничке школе Градишка.

- Ово није први пут да наша школа учествује у м:тел "апп" такмичењу, и ево ове године тај рад и учешће крунисано је првим мјестом. То је свакако резултат озбиљног и одговорног рада. Иза нас су многа успјешна такмичења и награде из програмирања, а сада и у изради апликација. Надам се да ће сарадња са м:тел-ом да се настави, како кроз оваква такмичења, тако и кроз стипендирање наших вриједних ученика када оду на факултет кроз пројекат м:стипендије - поручио Томић у име колектива школе.

Компаније у оквиру Телеком Србија групе, своје друштвено одговорно пословање и даље ће темељити на пракси организовања оваквих и сличних конкурса, у смислу подстицаја младим људима да се баве правим вриједностима и своје вријеме улажу у стицање нових знања.