latinica  ћирилица
30/03/2023 |  13:53 ⇒ 14:42 | Аутор: СРНА

Западнобалканска четворка је отворени притисак на Србију и "српски свијет"

Виши научни сарадник на Институту за политичке студије у Београду Богдана Кољевић рекла је да је сасвим јасно да формирање Западнобалканске четворке, коју чине Албанија, Црна Гора, Сјеверна Македонија и самопроглашено Косово, представља отворени притисак на Србију и "српски свијет" у цјелини.
Скопље - Фото: РТРС
СкопљеФото: РТРС

- Западнобалканска четворка, односно новоосновани "квад", подсјећа у разним аспектима на некадашњи "квад" Аустралије, Јапана, Индије и САД. Мислим да ће имати и сличну судбину и будућност, односно да је заправо неће ни имати - оцијенила је Кољевићева.

Она је образложила да има у виду унутрашње стање у Црној Гори и чињеницу да се убрзо одржава други круг предсједничких избора на којима ће Мило Ђукановић, највјероватније, изгубити и послије тога ће се политика Црне Горе и те како промијенити и она, вјероватно, више неће бити дио тог "квада".

- То је аналогија са овим другим свјетским "квадом". Баш као што је из њега испала Индија, тако ће, вјероватно Црна Гора испасти из овог другог - навела је Кољевићева.

Када је ријеч о Албанији, Сјеверној Македонији и тзв. Косову, Кољевићева напомиње да ове три земље ионако већ имају своју блиску сарадњу, која је и те како усмјерена против "српског свијета", али то није никаква новост.

Сјеверна Македонија, Црна Гора, самопроглашено Косово и Албанија основали су Западнобалканску четворку у складу са заједничком спољном и безбједносном политиком ЕУ.