latinica  ћирилица
30/03/2023 |  14:00 ⇒ 14:02 | Аутор: СРНА

Кољевић: Политика Српске мора се уважавати

Виши научни сарадник на Институту за политичке студије у Београду Богдана Кољевић је рекла да је изјава америчког државног секретара Ентонија Блинкена о предсједнику Републике Српске Милораду Додику потврда да је спољна политика Српске постала свјетска, јер о ставовима Српске сада расправља на највишим мјестима.
Богдана Кољевић - Фото: Screenshot/YouTube
Богдана КољевићФото: Screenshot/YouTube

- Имајући у виду значај Блинкена и његове улоге и позиције, можемо рећи да његова Твитер порука јача него да се лично огласио предсједник САД Џозеф Бајден - навела је она.

Кољевићева је рекла да је изузетна част за Додика поређење са предсједником Русије Владимиром Путином који је сигурно један од два водећа лидера свјетског слободољубивог свијета, односно свијета политичке будућности.

- У том свјетлу, ово је, можемо рећи, велико признање за Српску, а исто тако показује се и чињеница да ће се њена спољна политика морати и уважавати и са њом као таквом ће се морати рачунати - оцијенила је Кољевићева.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен навео је на Твитеру да "напади предсједника Републике Српске Милорада Додика на основна права и слободе у Републици Српској показују да је на ауторитарном путу предсједника Русије Владимира Путина", те да "Стејт департмент, којег заступа амбасадор Мајкл Марфи, наставља да се залаже за демократску и просперитетну будућност коју сви грађани БиХ заслужују".