latinica  ћирилица
30/03/2023 |  14:15 ⇒ 18:13 | Аутор: Агенције

Наоружани полицајци у манастиру Кијевско-печерске лавре; Русија осуђује деложацију монаха

Украјинска полиција наоружана аутоматским оружјем ушла је у комплекс манастира Кијевско-печерске лавре након што је богомољу напустила комисија задужена за попис инвентара прије него што се локација пренесе у државно власништво, саопштено је данас из Украјинске православне цркве.
Кијевско-печерска лавра (Фото: EPA/YURI KOCHETKOV, илустрација) -
Кијевско-печерска лавра (Фото: EPA/YURI KOCHETKOV, илустрација)

- Вјерници се моле, новинари снимају, а полиција је на улазу и просторијама, наоружана аутоматским оружјем - наводи се у саопштењу објављеном на друштвеној мрежи Телеграм.

Саопштење је објављено уз фотографије, укључујући једну на којој се виде три особе како пролазе улаз у манастир и једна од њих на јакни има натпис "полиција", пише ТАСС.

Украјински медији јавили су нешто раније да је више полицијских патрола у близини главног улаза у манастир и да прегледају возила која прилазе богомољи.

Комисија задужена за попис инвентара прије преноса власништва над манастиром Кијевско-печерске лавре на државу није могла да започне са радом јер им вјерници нису дозволили да уђу.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је Русија одлучно осуђује деложацију монаха из манастира Кијевско-печерске лавре и притисак који врше власти из Кијева на свештенство и Руску православну цркву.

- Одлучно осуђујемо ове поступке и притисак извршен на свештенство и Руску православну цркву - нагласио је Песков.

Више стотина вјерника окупило се јуче и провело ноћ у Кијевско-печерској лаври како би подржали монахе који одбијају да напусте манастир.

Игуман Кијевско-печерске лавре митрополит Павел изјавио је јуче да он и свештенство Украјинске православне цркве Московске патријаршије имају право да остану у манастиру упркос наређењу за деложацију и да не намјеравају да прије окончања судског процеса напусте Национални резерват Кијевско-печерске лавре, у којем се налази манастир.

Национални историјски споменик Кијевско-печерска лавра наложио је монасима канонске Украјинске православне цркве да напусте манастир до 29. марта. Како је саопштено, од овог датума престаје да важи уговор о закупу закључен 2013. године, па монаси морају да напусте све просторије које су им предате.

Украјинска православна црква захтијевала је да се поништи једнострано иступање Резервата из уговора.