latinica  ћирилица
30/03/2023 |  14:44 ⇒ 14:45 | Аутор: РТРС

Сенат УНИБЛ: Санкционисати незаконита и неморална понашања

Сенат Универзитета у Бањалуци пружио је данас пуну подршку дјеловању Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво и Републичкој просвјетној инспекцији, као и појачаној контроли свих јавних и приватних високошколских установа у Републици Српској.  
Универзитет у Бањалуци - Фото: Уступљена фотографија
Универзитет у БањалуциФото: Уступљена фотографија

Поводом недавне полицијске акције "Кластер", која је спроведена на неколико високошколских установа у Републици Српској и ФБиХ, Сенат бањалучког Универзитета, поштујући прије свега уставно начело презумпције невиности сваког лица у кривичном поступку, најоштрије је осудио сва незаконита и неморална понашања појединаца и високошколских установа у процесу стицања стручних и академских звања, саопштено је из Универзитета.

У саопштењу се наводи да овакве појаве, које имају тешке и далекосежне посљедице за друштво и високо образовање, морају бити најоштрије санкционисане.

- Имајући у виду да образовање представља темељ сваке државе и њеног напретка и да као такво мора бити увијек у фокусу јавности и цјелокупног друштва, изненађени смо информацијом Тужилаштва БиХ о недавно спроведеној полицијској акцији на одређеним високошколским установама у Републици Српској и ФБиХ и привођењима појединих универзитетских професора - навели су из УНИБЛ.

Сенат истиче да област високог образовања тражи повећану пажњу свих органа и институција, у смислу унапређења легислативног оквира, подизања стандарда квалитета и успостављања оштрих критеријума екстерне евалуације и акредитације свих високошколских установа.

Сенат сматра да овакве штетне појаве свакако траже и најхитнију реакцију институција које су овлаштене за контролу законитости рада високошколских установа у Републици Српској.