latinica  ћирилица
30/03/2023 |  14:58 ⇒ 14:58 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Буџет донесен у року, промијењена досадашња лоша пракса

Делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић поздравио је усвајање Закона о буџету институција и међународних обавеза БиХ за ову годину, истичући да је донесен у року, чиме је промијењена досадашња лоша пракса.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Ковачевић је истакао да је промијењена досадашња пракса да је буџет усвајан или крајем године за текућу годину или да уопште не буде донесен.

- На сједници смо видјели да су неки исмијавали то што се овдје ради у роковима јер смо у БиХ навикли да се ствари не рјешавају у роковима, да се Савјет министара формира послије годину или више. То смо успјели да промијенимо - рекао је Ковачевић новинарима у Сарајеву.

Он је подсјетио на претходне изборне циклусе у којима је Жељка Цвијановић постала прво премијер, а након тога и предсједник Републике Српске, те је на посљедњим изборима изабрана за српског члана Предсједништва БиХ, док је од 2014. до данас премијер ФБиХ Фадил Новалић.

- Он је премијер ФБиХ без имплементације изборних резултата, то није добро - нагласио је Ковачевић.

Он је рекао да је основни разлог за подржавање буџета било повећање плата запосленима у заједничким институцијама иако није био за повећање укупног обима буџета, те подсјетио да је претходне године 826 радника због малих примања напустило институције БиХ.

- Њихова плата је нижа у односу на плате у Републици Српској гдје су највеће просјечне плате, али је нижа и од плате у ФБиХ, кантонима, и у односу на локалне заједнице - навео је Ковачевић.

Он је додао да је још један од разлога за подршку буџету то што нису планирана средства за набавку наоружања.

Говорећи о закону о платама, Ковачевић је навео да је буџетом предвиђено повећање основице за све раднике, те да постоји приједлог да се то не односи на раднике са одређеним коефицијентом, што су сви окарактерисали као лоше рјешење.

- Имате ситуацију да ће неко ко има коефицијент осам добити повећање, а неко ко је његов шеф и има коефицијент 8,1 неће добити то повећање, па ће овај који је хијерархијски испод имати већу плату од свог надређеног. То нису добра рјешења - указао је Ковачевић.

Ковачевић је рекао да су за адекватно рјешавање проблема плата у заједничким институцијама потребна системска рјешења.

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је данас Закон о буџету институција БиХ и међународних обавеза за ову годину од 1,3 милијарде КМ, док није прихваћен Приједлог закона о допуни Закона о платама и накнадама јер није било опште већине.