latinica  ћирилица
30/03/2023 |  15:16 ⇒ 16:43 | Аутор: РТРС

Саша Чавал - примјер да радозналост и иновативно размишљање доносе значајне резултате (ВИДЕО)

Саша Чавал је млада археолошкиња из Словеније тренутно ангажована у Научно-истраживачком центру Словенске академије наука и уметности у Љубљани. Посебан акценат њеног истраживачког фокуса усмјерен је на археологију религије с регионалним жариштима која обухватају југоисточну Европу и Индијски океан.
Саша Чавал - Фото: РТРС
Саша ЧавалФото: РТРС

Њена почетна истраживања усмјерена су на западни Балкан и на проучавање улоге средњовјековне архитектуре и интеграције елемената моћи у сакралним пејзажима. Сашина радозналост и иновативно размишљање награђени су 2018. године престижном европском стипендијом Фондације Марија Кири.

Ово финансирање омогућило је многим домаћим и страним стручњацима да се упознају са стећцима и помогну у откривању бројних прича ове изузетно раскошне културне баштине смјештене у срцу Балкана.

У близини Берковића у селу Милавићи налази се јавности мање позната некропола средњовјековних стећака. Овај локалитет један је од најзначајнијих и најбројнијих на подручју источне Херцеговине. Пажљиви ће намјерници у том локалитету увијек изнова наићи на веће или мање скупине моћних камених блокова исклесаних људском руком.

Сваки камен и некропола на подручју села Милавићи има своју неиспричану причу. Саша Чавал једна је од оних који имају прилику да приче сакривене у дуборезу камена преноси генерацијама које долазе.