latinica  ћирилица
30/03/2023 |  15:18 ⇒ 15:19 | Аутор: sputniknews.com

Одређен притвор оцу који се сумњичи да је ћерку држао заточену у стану на Звездари

Први основни суд у Београду одредио је до 30 дана притвор Урошу П. осумњиченом да је своју осмогодишњу кћерку Л. П. држао заточену у стану на Звездари.
Полиција Србије (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg) -
Полиција Србије (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg)

Притвор му је одређен због околности које указују да ће ометати поступак утицањем на свједоке и да су начин извршења кривичног дјела и тежина његове посљедице довели до узнемирења јавности које може да угрози правично и несметано вођење кривичног поступка, потврђено је Танјугу у том суду.

Осумњичени је раније данас на саслушању изјавио да ће искористити законско право и бранити се ћутањем, као и да је у дужем временском периоду користио опојне дроге и алкохол, саопштило је тужилаштво.

Наредбом о спровођењу истраге осумњиченом је стављено на терет да је у временском периоду дужем од двије године безобзирним понашањем угрожавао тјелесни интегритет своје ћерке, малољетне Л. П. чиме би учинио кривично дјело насиље у породици.

У току поступка, како је саопштило тужилаштво, биће предузете доказне радње у циљу утврђивања да ли се у радњама осумњиченог У. П. стичу обиљежја и кривичних дјела запуштање и злостављање малољетног лица и кршење породичних обавеза на штету малољетне оштећене Л. П.

Такође, како истичу, биће предузете доказне радње како би се утврдило да ли је на штету оштећене И. Л. емотивне партнерке осумњиченог учињено кривично дјело насиље у породици, кривично дјело злостављање и мучење и кривично дјело противправно лишење слободе.

Наиме, након што је 24. марта извршен претрес стана на Звездари у ком је пронађена дјевојчица дежурни замјеник јавног тужиоца је наложио полицијским службеницима да распишу потрагу за осумњиченим који се дао у бјекство. Урош П. је пронађен 28. марта када му је одређено задржавање.

У току поступка биће испитане оштећене и други свједоци који би могли имати сазнања од значаја за поступак, наложено вршење психијатријског вјештачења осумњиченог, као и судско-медицинског вјештачења тјелесних повреда, при чему ће од Дјечије клинике бити прибављена медицинска документација за оштећену Л. П. како би се утврдило у каквом је стању иста примљена на клинику.

Такође, биће предузете и друге радње потребне за потпуно утврђивање чињеничног стања и доношење одлуке. Истовремено, припадници Управе криминалистичке полиције у сарадњи са тужилаштвом раде на утврђивању евентуалне одговорности других лица који су на посредан начин довели до ситуације у којој се нашла малољетна Л. П.