latinica  ћирилица
30/03/2023 |  15:29 ⇒ 19:49 | Аутор: РТРС

Додик: Ускоро договор о деблокади средстава; У плану састанак са представницима ЕУ (ВИДЕО)

Задовољан сам оним што је до сада учињено, односи са партнерима на власти су коректни, изјавио је лидер СНСД-а Милорад Додик након састанка са представника СНСД-а, ХДЗ-а, СДП БиХ и Народа и правде.
Додик, Никшић, Човић и Конаковић (Фото: B.Zdrinja) -
Додик, Никшић, Човић и Конаковић (Фото: B.Zdrinja)

Додик је истакао да је на састанку било ријечи о кадровским питањима, односно попуњавању упражњених мјеста које се врши у складу са договором и расписивањем конкурса за та мјеста.

Лидер СНСД-а је подсјетио да је данас усвојен Буџет БиХ за текућу годину, упоредивши то са ранијим годинама.

- То је тада била ствар мрцварења и политичког неслагања у БиХ. Треба видјети како ће данас усвојени буџет на оперативном нивоу функционисати и остваривати се - рекао је Додик и оцијенио је то такође резултат коректних односа између политичких портнера.

Према његовим ријечима, данас је било ријечи и о будућој мапи кретања овог партнерства.

Поручио је да су се у том по сложили да креирају важан састанак са представницима ЕУ.

- Састанак о томе како и шта учинити и шта ЕУ са становишта онога што очекује од БиХ мисли да треба да се учини овдје, а да ми видимо видљиве бенефите, не да нам се стално испоручују захтјеви који су нејасни и далеки у погледу тих бенефита - поручио је Додик.

Додик је најавио да ће у наредних седам дана експерти странака које су у власти на нивоу БиХ организовати састанак на коме ће се договорити о деблокади свих средстава да би се убацили у функционисање у привредни, финансијски и сваки други систем.

- Договорили смо да се сви развојни пројекти на простору цијеле БиХ ставе у процедуре на одлучивање и да се сходно готовости тих пројеката буде спремно за доношење конкретних одлука на пројекте у Републици Српској и Федерацији БиХ, као и Брчко дистрикту - истакао је Додик након састанка политичких партнера у власти на нивоу БиХ - СНСД-а, ХДЗ-а БиХ, СДП-а БиХ и Народа и правде.

      View this post on Instagram

A post shared by Милорад Додик (@mdodik.official)

Додик је појаснио да постоји тотална спорост у реализацији одобрених одлука, тако да има значајан проблем обима нереализованих средстава који се задржавају годину, двије, па и више а нису повучене за пројекте који се одобре.

Према његовим ријечима договрено је и да сваког мјесеца у задњој декади буде одржан састанак политичких партнера на нивоу БиХ, односно да домаћин буде сваки пут неко од партнера.

Навео је да српска страна не жели да прави сукобе, те додао да још постоји снажан почетни ентузијазам који се одржава управо кроз ефекте реализације свих питања.

Према његовим ријечима, у наредном периоду ће се изнаћи нове методе усаглашавања различитих нивоа власти, да не буде то само потписивање, преписивање или погрешно разумијевање.

 

Предсједник странке Народ и правда Елмедин Конаковић изјавио је данас да су партнери који чине власт на нивоу БиХ до сада испунили циљеве у вези са усвајањем буџета и формирањем Савјета министара, те да се политика компромиса исплати.

Конаковић је након састанка политичких партнера у власти на нивоу БиХ - СНСД-а, ХДЗ-а БиХ, СДП-а БиХ и Народа и правде у Источном Сарајеву рекао новинарима да је приликом ранијег састанка у Лакташима од лидера СНСД-а Милорада Додика тражио да Савјет министара буде брзо формиран и усвојен увећан буџет БиХ.