latinica  ћирилица
30/03/2023 |  15:45 ⇒ 15:45 | Аутор: РТРС

Информација о консултацијама са европском комисијом о забрани извоза дрвних сортимената

Министри у Савјету министара упознати су на данашњој сједници о информацији Дирекције за европске интеграције БиХ о одржаним консултацијама с Европском комисијом у вези с доношењем одлуке Савјета о привременој забрани извоза одређених шумских дрвних сортимената, огревног дрвета и производа од дрвета.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

У Информацији се наводи да су, на консултацијама одржаним 21. септембра прошле године, представници Европске комисије указали на процедуралне пропусте у вези с поштовањем Споразума о стабилизацији и придруживању, саопштено је из Савјета министара након сједнице.

- Нагласили су да, према одредби чланка 40. ставка 4. Споразума, стране могу почети примјењивати мјере предострожности које су потребне за рјешавање одређене ситуације када изузетне околности захтијевају тренутно дјеловање, али су о томе дужне одмах обавијестити другу страну - наведено је у саопштењу.

Представници Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара су представили аргументе и статистичке податке који оправдавају доношење Одлуке, те образложили проблеме који су узроковали поремећај на тржишту БиХ и критичне несташице производа, који су предмет Одлуке о привременој забрани.

Закључено је да ће Европска комисија формални став о оправданости позивања на чланак 40. Споразума о стабилизацији и придруживању доставити након што проучи податке који оправдавају доношење Одлуке по тој основи.