latinica  ћирилица
30/03/2023 |  16:03 ⇒ 17:21 | Аутор: РТРС

Обиљежена 31 година од првог постројавања Полиције Српске (ВИДЕО)

Удружење ветерана служби безбједности Републике Српске, Подружница Источно Сарајево, обиљежило је 31. годину од првог постројавања Полиције Српске Републике БиХ на стадиону "Бара" у Сокоцу. Тим поводом положени су вијенци на Централном спомен обиљежју у овој општини.
Обиљежена 31 година од првог постројавања Полиције Српске - Фото: РТРС
Обиљежена 31 година од првог постројавања Полиције СрпскеФото: РТРС

Као одговор на формирање паравојних формација у Сарајеву и широм БиХ, прије свега Зелених беретки и патротске лиге, формирана је Скупштина српског народа Републике БиХ, усвојен Устав Српске Републике БиХ и Закон о унутрашњим пословима. Били су то предуслови за формирање Српске полиције.

Предсједник Удружења ветерана служби безбједности Републике Српске Радован Пејић, каже да је ово дан када се сви сјећају 782 припадника МУП-а, који су у темеље Српске уградили своје животе.

Током посљедњег Одбрамбено-отаџбинског рата живот су изгубила 782 припадника МУП-а.

Успомене на саборце чува и Малко Короман, учесник прве смотре полиције Републике Српске. Постројавање је извршио Зоран Цвијетић тада министар САО Романија и рапорт предао Мићи Станишићу, првом министру унутрашњих послова.

- Поносан сам што сам био учесник свега тога и поносан сам на све људе који су стајали у том строју тада, ми имамо филм о томе, а нисам га видио нигдје да је приказан - истиче Короман.

Настанак прве оружане силе која је штитила уставни поредак Републике Српске и њено становништво било је пријеко и једино ријешење за опстанак и останак српског народа на његовој територији.

- У тим тренуцима слога и јединство били су основни предуслов који је дао резултат који се зове Република Српске, а слога и јединство су једини предуслови да се српски народ сачува на овим просторима - додаје предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица, каже да се интерес српског народа мора штити.

Ветерани МУП-а Српске покренули су иницијативу да се спомеником код соколачког стадиона ода почаст страдалим припадницима МУП-а.

Сматрају да бар једна улица или трг у Сокоцу заслужује да носи име Зорана Цвијетића, првог начелника унутрашњих послова Српске аутономне области Романија.