latinica  ћирилица
30/03/2023 |  16:19 ⇒ 19:43 | Аутор: sputniknews.com

Захарова: То што се дешава око Кијевско-печерске лавре је злочин против сопственог народа

Оно што се догађа око Кијевско-печерске лавре је самовлашће и злочин Кијева против сопственог народа, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.
Марија Захарова (фото: EPA-EFE / MAXIM SHIPENKOV) -
Марија Захарова (фото: EPA-EFE / MAXIM SHIPENKOV)

- Сада су се украјински неонацисти усмјерили да одузму од Украјинске православне цркве не само Кијевско-печерску лавру, већ и другу по величини Почајевску. То је, наравно, самовлашће. Међутим, то се дешава уз подршку САД и Константинопоља. Такве акције све више вуку Украјину, у најгорем смислу те ријечи, у средњи вијек. Оно, за које се касније католичка црква извинила, покајала и молила за опроштај. Све то што се сада догађа је невјероватно, срамотно, јер то санкционишу људи којима је народ делегирао право да управљају земљом за добробит земље и народа - рекла је Захарова.

Захарова је нагласила да је "оно што сада видимо да се догађа је злочин кијевског режима пред сопственим народом".

- То што је кијевски режим на челу са украјинским предсједником Володимиром Зеленским урадио према украјинским грађанима, по мом мишљењу је најстрашнији злочин, јер су му људи вјеровали и дали глас, делегирали му пуномоћје, а можемо и једноставније рећи - дали су му могућност да умјесто њих рјешава њихову судбину. Нема ништа страшније ни у погледу закона, ни у погледу морала и савјести, него када обмањујеш оне који су ти дали повјерење - додала је она.

Национални историјски споменик "Кијевско-печерска лавра" наложио је монасима канонске Украјинске православне цркве да напусте манастир до 29. марта.

Како је саопштено, од овог датума престаје да важи уговор о закупу закључен 2013. године, па монаси морају да напусте све просторије које су им предате.

Министар културе Украјине Александар Ткаченко је раније изјавио да монаси могу да остану у лаври, али да је услов да пређу у раколничку Православну цркву Украјине.

Синод УПЦ објавио је 23. марта позив највишим архијерејима, свештенству и парохијанима цркве са позивом да заштите њено право да се налази у Кијевско-печерској лаври.