latinica  ћирилица
30/03/2023 |  16:34 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Пакет за енергетску подршку добио зелено свјетло Предсједништва БиХ

Предсједништво БиХ је на данашњој сједници разматрало ток процеса ратификације Уговора о граници између БиХ и Хрватске.
Сједница (фото: Предсједништво БиХ) -
Сједница (фото: Предсједништво БиХ)

Предсједништво је усвојило закључак којим задужује Савјет министара и Комисију за границу БиХ да, најкасније у року од 45 дана, Предсједништву достави извјештај о досадашњим преговорима у вези са међудржавним разграничењем између БиХ и Хрватске, саопштено је из Предсједништва.

- Задужени су Савјет министара и Комисију за границу БиХ да, најкасније у року од 60 дана, предузму потребне мјере за динамизовање наставка процеса ратификације Уговора о граници између БиХ и Хрватске - наводи се у саопштењу.

Предсједништво је на данашњој сједници донијело одлуке о прихватању:

- Споразума о финансирању годишњег акционог плана у прилог пакету за енергетску подршку за Западни Балкан у корист БиХ за 2023. годину између Европске уније коју представља Европска комисија и БиХ коју представља Дирекција за европске интеграције Савјета министара БиХ

- Споразума између Министарства одбране БиХ и Министарства националне одбране Румуније о одбрамбеној сарадњи

- Међународног споразума између Европске уније, са једне стране, и БиХ, са друге стране, о учествовању БиХ у Програму Европске уније за јединствено тржиште

- Споразума између БиХ и Владе Републике Хрватске о реконструкцији моста Брчко (БиХ) – Гуња (РХ) на М - 14.1/ ДЦ 214 (РХ)

Предсједништво БиХ је одобрило закључивање:

- Меморандума о разумијевању између Министарства иностраних послова БиХ и Министарства иностраних послова Републике Кубе о успостављању механизма за политичке консултације.

- Меморандума о разумијевању о техничкој сарадњи између Министарства финансија и трезора БиХ и Министарства финансија Холандије.

- Меморандума о сарадњи на успостављању Сталне транснационалне мреже за безбједност пловидбе.

- Споразума о сарадњи између Државног архива Републике Сјеверне Македоније и Архива БиХ.

Предсједништво је прихватило је позив предсједника Републике Кубе Мигела Марија Дијаза Канел Бермудеса упућен предсједавајућој Предсједништва БиХ за службену посјету Републици Куба 25. априла 2023. године.

Усвојен је и Извјештај Министарства правде БиХ о раду Комисије за помиловање за период јануар - децембар 2022. године.

Предсједништво је примило к знању Информацију о стању у области миграција у Босни и Херцеговини за октобар и новембар 2022. године.

Предсједништво је прихватило институционално покровитељство Јахорина економског форума који ће 27. и 28. априла 2023. године бити одржан на Јахорини.