latinica  ћирилица
30/03/2023 |  16:38 | Аутор: sputniknews.com

Захарова: Космет је саставни дио Србије, о статусу само у СБ УН

Резолуција 1244 мора да се поштује, а она не предвиђа чланство Приштине у међународним организацијама, истакла је портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова.
Марија Захарова (фото:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
Марија Захарова (фото:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

Захарова је рекла да, што се тиче Москве, међународно правни статус Косова и Метохије остаје исти.

- Савјет безбједности УН је једино тијело које је овлашћено да разматра статус аутономне српске покрајине. Нове одлуке нису донијете. Космет је саставни дио Србије. Блиско сарађујемо са српским партнерима у одбрани легитимних права и интереса Београда у мултилатералним структурама - рекла је Захарова за РТ Балкан одговарајући на питање како Москва коментарише исход разговора у Охриду.

Она је додала да Резолуција 1244 мора да се поштује и подсјетила да не предвиђа чланство Приштине у међународним организација.

- КиМ може засад да буде у УН као непризната територија као посматрач, у складу са документима УН, укључујући и поменуту резолуцију - рекла је она.

На питање у вези са недавном заједничком изјавом руског и кинеског предсједника Владимира Путина и Си Ђинпинга, у којој је било ријечи о низу региона широм свијета – да ли је било помена о Балканском полуострву – Захарова је рекла да нема тако детаљне информације, али је изнијела принципијелан став Москве да Русија и Кина блиско сарађују по свим актуелним питањима спољне политике у оквиру механизма редовних спољнополитичких консултација.