latinica  ћирилица
30/03/2023 |  18:00 ⇒ 18:06 | Аутор: sputniknews.com

Русија ће наставити да обавјештава Америку о лансирању ракета

Русија ће наставити да обавјештава САД о лансирањима балистичких ракета упркос томе што је Москва суспендовала своје учешће у Споразуму о смањењу стратешког офанзивног оружја, изјавио је замјеник министра спољних послова Сергеј Рјабков.
Сергеј Рјабков (Фото: EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI) -
Сергеј Рјабков (Фото: EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI)

Говорећи о размјени података између Москве и Вашингтона, Рјабков је навео да су "све врсте размјена информација и други елементи верификационих активности" у складу са Споразумом о смањењу стратешког офанзивног оружја (СТАРТ) тренутно суспендоване.

- Али као што је саопштено још у фебруару, Русија ће се на добровољној основи придржавати ограничења која се тичу бројности стратешког офанзивног наоружања утврђене споразумом. Такође ће наставити да спроводи споразум из 1988. године о размјени обавјештења о лансирању ракета. Ми ћемо поштовати споразум из 1988. године - рекао је Рјабков.

Како је додао, руска страна је и усмено и писмено изложила Вашингтону свој став "и ту нема ништа двосмислено".

- Ако би они у оквиру својих процедура које се, како разумијем, разликују од наших, обуставили у потпуности или дјелимично спровођење уговора што је такође могуће, тада би, вјероватно, имали право да нам не шаљу обавјештења. Али пошто то нису учинили, полазимо од тога да су одлуком да нам не предају податке у оквиру такозваних полугодишњих размјена информација прекршили своје обавезе у оквиру Споразума о стратешком офанзивном наоружању - нагласио је Рјабков.

Предсједник Русије Владимир Путин је 21. фебруара објавио да Москва обуставља учешће у СТАРТ-у, али да не иступа из њега.

Он је нагласио да прије него што се поново покрене питање наставка рада у оквиру тог споразума руска страна треба да разумије како ће у њега бити урачунати арсенали не само САД, него и других нуклеарних држава, чланица НАТО-а, односно Француске и Велике Британије. Путин је 1. марта потписао закон о обустављању учешћа Русије у СТАРТ-у.