latinica  ћирилица
30/03/2023 |  18:04 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Вучинић прекршио Пословник НСРС; Стевандић најавио покретање поступка (ВИДЕО)

Инцидент и грубо кршење Пословника у Народној скупштини Републике Српске! Посланик Покрета "За правду и ред" Ђорђе Вучинић гласао је, током избора потпредсједника парламента из реда СДС-а умјесто партијског шефа Небојше Вукановића, искористивши Вукановићеву картицу, који у том тренутку није био у сали.
НСРС -
НСРС

Предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић поручио је да ће покренути поступак против Вучинића јер је, каже, гласање у туђе име класична злоупотреба. Вучинић је признао да је погријешио и повриједио Пословник али је поручио и да је Стевандић требао поновити спорно гласање.

- Ако сте гласали умјесто Вукановића- починили сте тешко кривично дјело. Наравно да ћемо га процесуирати и бити предмет озбиљног процеса јер нема тога ко има право да гласа у туђе име - поручио је Стевандић.

Посланици у Народној скупштини синоћ нису изабрали Милана Петровића из СДС-а за новог потпредсједника републичког парламента. Сјену на то је бацио инцидент у коме је посланик Ђорђе Вучинић гласао умјесто Небојше Вукановића, искористивши Вукановићеву картицу у тренутку док је био ван сале. Предсједник Парламента јасан. Вучинића ће пријавити надлежним органима јер је починио, каже, класичну злоупотребу.

- Оно што ми подузимамо административној комисији ћемо предати. А што се тиче Устава и Закона има много чланова који се могу користити у овом случају. Ја када то не бих пријавио ја бих учинио непријављивање кривичног дјела. А то је лажно гласање -злоупотреба. Не желим да тај млади момак буде драстично кажњен већ да научи да те ствари не смију да се раде и да никада нико није узео туђу картицу да гласа - додао је Стевандић.

Вучинић је признао да је прекршио Пословник и поручио да је спреман сносити одговорност. Тврди да је предсједник Народне скупштине требао поновити спорно гласање, али да то није учинио. Његов партијски шеф у чије име је гласао каже да је он најдоговорнији правдајући Вучинића јер је млад посланик без искуства.

- Направио сам грешку коју ја плаћам. Удаљио сам се сам. Сносићу одговорност ако има кривичног дјела позивам све органе да утврде. Признајем га. Ту сам, ухапсите ме - нагласио је Вучинић.

У сјенци је остала чињеница да Народна скупштина није добила потпредсједника из реда СДС-а за шта је био кандидован Милан Петровић. Народним посланицима не може се забранити како да гласају, поручује Стевандић. Открива да је гласао за Петровића због његовог личног дигнитета као и дигнитета Народне скупштине.