latinica  ћирилица
30/03/2023 |  18:15 ⇒ 19:47 | Аутор: РТРС

Реаговања из Српске на објаву Блинкена: Проблем лажно информисање Амбасаде САД (ВИДЕО)

На дневном реду америчке администрације поново Милорад Додик и Република Српска. Овај пут оптужбе долазе од америчког државног секретара Ентонија Блинкена. Засметали су му закони које Српска планира да донесе, и то по узору на Америку.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Због тога се на удару нашао предсједник Републике за кога Блинкен каже да је на "ауторитарном" путу Владимира Путина.

Додику је драго што је Блинкен чуо за њега и што га пореди са Путином. Шта год мислио, поручио му је да Српска имовину неће дати.

У бројним реговањима наводи се да је Блинкена њихов амбасадор у БиХ Мајкл Марфи, лоше информисао.

- Напади Милорада Додика на основна права и слободе у Републици Српској показују да је на ауторитарном путу предсједника Путина. Стејт департмент, којег заступа амбасадор Мајкл Марфи, наставља да се залаже за демократску и просперитетну будућност коју сви грађани БиХ заслужују - написао је Блинкен на Твитеру.

Да ли БиХ страним интервенционизмом и мијешањем у унутрашња питања има демократску и просперитетну будућност, америчке дипломате , чини се много не занима. Својим твитом државни секретар Стејт департмента Блинкен изазвао је бројна реаговања у Републици Српској. Предсједник Милорад Додик каже да му је драго да Блинкен зна ко је он и што га коментарише, али да слушајући амбасасдора Мајкла Марфија, не зна ситуацију у БиХ. Иза цијеле приче, оцјењује Додик, крије се покуша одузимања имовине Српској, који су покренули.

- То се неће десити. Не може ни сила Америке да нам наметне да се одрекнемо наше имовине. Они могу отети, али нашом вољом и свијешћу не могу. Поготово ми је драго што сматра да сам толико велики да могу да ме упореде са Путином који је лидер једне од највећих земаља свијета - истакао је Додик.

Ово није први пут да званична Америка износи нетачне оцјене о ситуацији у БиХ оптужујући званичнике Српске , каже српски члан и предсједавајућа Предсједништва Жељка Цвијановић. Иситче да површан приступ , неизбалансиран став какав демонстрира и Блинкен, није дио рјешења , већ проблема на овим просторима. Овакве изјаве америчког дипломате, а у свјетлу Закона о непрофитним организацијама и измјена Кривичног законика који су у процедури нису коректне, сматра предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, поготово што и они имају сличне, чак и много строжије законе.

Премијер Радован Вишковић у Блинкеновој изјави види лицемјерство.

- Алудирати да предлагање легитимних закона представља "напад на основне слободе грађана", а притом бити свјестан да такви закони постоје и у самим САД-у, није ништа друго него индиректни напад на саме грађане Републике Српске, који су у октобру прошле године дали већинску подршку политици коју репрезентује Милорад Додик - рекао је Вишковић.

Оштра реаговања на Блинкена и из руске Амбасаде у БиХ. Америчком званичнику поручују да предсједника Путина подржава огромна већина становништва Русије, а предсједника Бајдена мали број Американаца.

- Ако се крене путем Бајдена онда се на крају дође дегенеративном безумљу, када се више не прави разлика између истине и лажи са лицемјерством. Између демократије и слободе са једне стране и ропства и понижења са друге. И онда се почиње причати са призрацима и празнином - истакли су из руске Амбасаде.

Да дипломатски атак на Српску Америка проводи путем своје амбасаде у БиХ и амбасадора Мајкла Марфија, став је и представника Репулике Српске у заједничким институцијама.

То је, кажу, Марфи показао и поруком Додику, да одслуша пјесму Тејлор Свифт, Антихерој. На ову по оцјени многих недипломатску комуникацију експресно је на твитеру дошла Додикова препорука Марфију да он одслуша пјесму Баје Малог Книнџе.То је, сматрају, још један политички гаф америчког амбасадора.

- Он је својим једностраним и недиполамтским понашањем срозао америчку дипломатију и једини кривац за овакве односе Српске и Америке је управо он - нагласила је шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Сања Вулић.

Делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић изјавио је да би САД заједно са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком требале да буду на путу заштите Дејтонског мировног споразума, који је добар јер је омогућио свима да живе у миру.

Колико је то у циљу Америке и ЕУ, пита бивши српски дипламата Зоран Миливојевић. Политика званичног Вашингтона и Брисела је да што прије, на свој начин, ријеше питање БиХ и Косова и Метохије. Зато каже не сумња да ће оваке врсте притисака бити настављене.

Званичници Српске упозоравају да се, колико год Американци и Европљани буду убјеђивали своју јавност у исправност својих ставова и поступака у БиХ , ништа неће моћи десити без дијалога и договора домаћих лидера.