latinica  ћирилица
30/03/2023 |  18:38 ⇒ 18:40 | Аутор: РТРС

НПРС и Народно позориште у Београду потписали Споразум о копродукцији представе "Урнебесна трагедија"

Споразум о копродукцији представе "Урнебесна трагедија" између Народног позоришта у Београду и Народног позоришта Републике Српске потписан је данас у Београду, саопштено је из НПРС.
Потписан Споразум о копродукцији представе "Урнебесна трагедија" (Фото: НПРС) -
Потписан Споразум о копродукцији представе "Урнебесна трагедија" (Фото: НПРС)

Биће то и прва конкретна реализација Споразума о сарадњи који је потписан 9. фебруара 2022. године између директора ове двије куће, Светислава Гонцића и Дијане Грбић, наводи се у саопштењу.

Прва проба за представу "Урнебесна трагедија", по тексту Душана Ковачевића, а у адаптацији и режији Јагоша Марковића, одржана је на Свјетски дан позоришта, 27. марта, у Београду.

Премијера комада планирана је 5. маја у Народном позоришту у Београду а у НПРС у Бањалуци биће одржана 12. маја.

Ова Ковачевићева црнохуморна прича бави се личним и породичним трагедијама "малих", обичних људи.

Радња се одвија у нашој свакодневици, али у наопачке изврнутој стварности, наводи се у саопштењу.

Ова црна комедија имала је праизведбу 1991. године, а од тада није престајала да привлачи пажњу публике и љубитеља позоришта, као и филма.

Живописну галерију ликова дочараће глумци НПРС-а: Николина Фригановић (Ружа), Жељко Еркић (Милан) и Љубиша Савановић (Доктор), као и глумци из Народног позоришта у Београду: Петар Васиљевић (Невен), Нела Михаиловић (Јулка), Александар Вучковић (Коста), Сандра Бугарски (Рајна), Бранко Видаковић (Василије)...

Драматург је Молина Удовички Фотез, редитељ Марковић урадиће и избор музике, за визуелни идентитет представе биће задужени сценограф Матија Вучићевић и костимографкиња Бојана Никитовић, а асистент костимографа биће Невена Сараковић.

За сценски говор је задужена Љиљана Мркић Поповић.

- Представа се бави и питањем потраге за изгубљеним идентитетом, поријекла, кривице... Све то заједно, у суштини, је једна лијепа и помало трагична прича о позоришту - рекао је Ковачевић.