latinica  ћирилица
30/03/2023 |  19:47 ⇒ 19:48 | Аутор: Агенције

Лавров: Земље Запада директни учесници рата против Русије

Западне земље су директни учесници рата против Русије, јер без њих сукоб у Украјини би одавно био окончан, изјавио је министар спољних послова Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV / POOL) -
Сергеј Лавров (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV / POOL)

- Не можемо више да толеришемо политику Запада, који је поново одлучио да изабере нацистичку теорију и праксу како би овај пут објавио хибридни рат Руској Федерацији. Тај рат води украјинска војска по наређењу кијевског режима - рекао је Лавров.

Према његовим ријечима, украјински лидери сами признају да ће изгубити без наставка испоруке све офанзивнијег наоружања Украјини.

- Ово је карактеристично признање. То значи само једно, Запад је директна страна у овом рату. Без њега би он одавно био окончан што би омогућило да се отклоне пријетње које су се надвиле над руским говорним становништвом у Украјини након пуча 2014. године - рекао је Лавров за кубанску новинску агенцију "Пренса Латина".

Лавров је поновио да је у Украјини забрањено образовање на руском језику, употреба језика чак и у свакодневном животу, а камоли у медијима.

- Тај режим је Запад искористио не само да уништи све руско, што је одувијек, кроз историју ових земаља, постојало у савременој Украјини, већ и да створи директне пријетње безбједности Руске Федерације на њеној територији, укључујући и стварање војних база и друге инфраструктуре НАТО - нагласио је Лавров.

Он је рекао да Русија није имала друге опције након што су пропали сви покушаји да се постигне политичко рјешење кроз примјену споразума из Минска.

- Свако ко се интересује шта се дешава и ко је иоле објективан, одлично зна о чему се ради. У нашем случају, немамо шта да кријемо. Боримо се за безбједносне услове наше земље - рекао је Лавров и појаснио да се у специјалној војној операцији боре за судбине људи којима кијевски режим јавно пријети уништењем и проглашава их терористима, пренио је ТАСС.