latinica  ћирилица
31/03/2023 |  07:59 ⇒ 07:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Турски парламент одобрио улазак Финске у НАТО

Турски парламент одобрио је кандидатуру за чланство Финске у НАТО, чиме је отворен пут Хелсинкију да се прикључи западној Алијанси у доба сукоба у Украјини.
НАТО заставе (Фото: EPA-EFE/Giuseppe Lami, илустација) -
НАТО заставе (Фото: EPA-EFE/Giuseppe Lami, илустација)

Турски парламент је посљедњи од парламената 30 чланица НАТО који је одобрио чланство Финске у Алијанси, наводи Ројтерс.

Претходно је, раније ове недјеље, парламент Мађарске, након вишемјесечних одлагања, одобрио улазак Хелсинкија у западни савез.

Након избијања руско-украјинског сукоба Финска и Шведска су прошле године затражиле да се придруже трансатлантском војном савезу, али су процес приступања зауставиле Турска и Мађарска.

Турска је недавно поручила да би, за сада, могла да одобри чланство Финске у НАТО, али не и Шведске, али фински предсједник Саули Нинисто и министар спољних послова Пека Хависто одбацили су ту идеју, рекавши да је безбједност те двије нордијске земље међусобно повезана.

Турска је на неодређено вријеме отказала трилатерални механизам са Шведском и Финском поводом њихових захтјева за придруживање НАТО након што је Расмус Палудан, лидер данске крајње десничарске политичке странке, спалио у јануару ове године примјерак Курана испред турске амбасаде у Стокхолму.

Анкара је недвосмислено затражила да и званични Хелсинки и Стокхолм заузму чвршћи став против Радничке партије Курдистана (ПКК), коју Турска и њени западни савезници сматрају терористичком групом, али и против још једне организације коју турске власти криве за покушај државног удара 2016. године.