latinica  ћирилица
31/03/2023 |  08:15 ⇒ 08:17 | Аутор: СРНА

Мркоњић Град: Вече хумора и сатире "Пет до 12 откуцава"

Клуб умјетничких душа из Мркоњић Града организовао је књижевно вече поводом 1. априла - Дана шале, на којем су читани награђени радови пристигли на 22. Међународни конкурс хумора и сатире о теми "Пет до 12 откуцава".
Мркоњић Град - књижевно вече - Фото: СРНА
Мркоњић Град - књижевно вечеФото: СРНА

Овогодишњи лауреат књижевне награде "Златни афоризам" је књижевник Милад Обреновић из Рогатице за афоризам "Нама не може откуцати пет до 12. Одавно су нам спале казаљке".

Предсједник Клуба умјетничких душа Слободан Ћоћкало рекао је синоћ новинарима да Клуб 22 године уз свесрдну помоћ хумора и сатире поставља и тражи одговоре на стање у којем се налазе земље Балкана.

"Хумор и сатира имају плодно тло на овом простору. Сатиричари на посебан начин критикују постојеће стање. Тема је необична, а ми смо настојали да изаберемо најбоље радове", додао је Ћоћкало.

Он је рекао да се на овогодишњи конкурс пријавило 80 аутора из Србије, Републике Српске, Федерације БиХ, Хрватске, Сјеверне Македоније, Бугарске, Француске и Црне Горе, који су послали различите сатиричне књижевне врсте.

Књижевница из Мркоњић Града Марија Рожић каже да сатиричари имају материјала за писање и да "пет до дванаест" откуцава у свим сегментима друштва.

Књижевник Милан Тривунчић из Шипова истиче да је афористичар нека врста доктора, односно дијагностичара праве ситуације у друштву.

Награђени радови биће објављени у заједничком 22. Зборнику "Види оно што /не/чујеш".