latinica  ћирилица
31/03/2023 |  08:23 ⇒ 08:26 | Аутор: СРНА

Данилов инсистира на деложацији монаха УПЦ из манастира Кијевско-печерске лавре

Секретар украјинског Националног савјета и одбране Олексиј Данилов инсистира на деложацији монаха Украјинске православне цркве из манастира Кијевско-печерске лавре, али и тврди да при томе неће бити употријебљена сила.
Кијевско-Печерска лавра (Фото: EPA/ROMAN PILIPEY, илустрација) -
Кијевско-Печерска лавра (Фото: EPA/ROMAN PILIPEY, илустрација)

- У више наврата сам рекао да неће бити употријебљена сила. Нећемо извлачити свештенике јер то није наша тактика. Из Лавре ће бити изведени људи који се још тамо налазе - изјавио је Данилов за локалне медије.

Министар културе Украјине Александар Ткаченко изјавио је синоћ да је поништена уредба о предаји Кијевско-печерске лавре на бесплатну употребу Украјинској православној цркви.

Према његовим ријечима, Влада је прогласила неважећим указ од 11. јула 2013. године о предаји зграда и објеката Светоуспенске Кијевско-печерске лавре на бесплатно кориштење Украјинској православној цркви.

Суд у Украјини претходно је одбио да обустави исељење монаха из Кијевско-печерске лавре док се разматра њихова тужба против одлуке украјинских власти да раскину уговор о закупу објеката манастира.

Кијевско-печерска лавра једна је од главних православних светиња и припада свјетском културном насљеђу. У криптама ове светиње чувају се мошти бројних светитеља и 12 мироточивих глава, а њених више од 220 монаха кијевски режим сада покушава да избаци из манастира.