latinica  ћирилица
31/03/2023 |  09:30 ⇒ 09:30 | Аутор: РТС

Одаловић уочи суђења Тачију: Злочина много више него што је обухваћено оптужницом

Предсједник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић каже за РТС, уочи почетка суђења Хашиму Тачију, да је злочина било много више него што је обухваћено оптужницом.
Вељко Одаловић (ФОТО: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Вељко Одаловић (ФОТО: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

Велика одговорност и велики терет на трибуналу јесте да обезбиједи заштиту свједока, истиче Одаловић.

Суђење једном од вођа такозване ОВК Хашиму Тачију и још тројици оптужених припадника исте групе - за злочине над Албанцима, Србима и Ромима на Косову и Метохији и у Албанији 1998. и 1099. године, почиње 3. априла.

Предсједник Комисије Владе Србије за нестала лица нада се да је то само једна од група којој ће се судити, јер је злочина било много више него што је обухваћено оптужницом.

- Веома је важно из угла мандата који имам, а то су нестала лица, јер се ту ради о 43 илегална затвора која су евидентирана, за које је и овом оптужницом потврђено да су постојали. Иначе, 145 их је укупно било, то су међународни званичници истакли, на простору Косова и Метохије. Велики број оних које ми данас тражимо био је у тим затворима. Велики број је, нажалост, убијен. Извјесно је да је један број транспортован у Албанију. О томе говори и филм који је недавно на један добар начин екранизовао нешто што је била велика тема, о којој се много причало, а мало знало - истиче Одаловић.

Велика одговорност на трибуналу је да заштити свједоке

Када је ријеч о ономе што се дешавало са "жутом кућом", Одаловић каже да су оптужницом обухваћени и неки логори у Албанији, и да ту има доста простора ако буде спремности и прикупљених доказа.

- Овдје је проблем, наравно, и оно што смо видели већ у неким суђењима, у покушајима суђења да будем прецизнији, лидерима и припадницима такозване Ослободилачке војске Косова. Ти свједоци који су евидентно били спремни и постојали, су нестајали. Многи су одустајали, али је највећи број нестао - подсјећа Одаловић.

Тако да је велика одговорност и велики терет на трибуналу, истиче, да прво обезбиједи заштиту свједока и да обезбиједи њихово појављивање и њихово свједочење.

"У оптужници најмањи фокус на убијеним Србима"

Чини му се, напомиње, да је у оптужници најмањи фокус био на утврђивању одговорности за убијене Србе.

- То је оно што доводим у директну везу са јучерашњом изјавом предсједника самопроглашене скупштине, Коњуфцом, који тражи да се и Вучићу суди зато што он зна судбину и истину о несталима, и да се и он стави на оптужницу која је подигнута против Путина - каже Одаловић.

Изненадио га је, додаје, Иса Мустафа, који је један од умјерених политичара у Приштини, а који је причао о "епопеји тзв. ОВК". Та такозвана Ослободилачка војска Косова је буквално разорила Демократски савез Косова. Многи истакнути чланови су убијени", наводи Одаловић.

Када је ријеч о протестима који су заказани у Хагу и Приштини, Одаловић сматра да би било неодговорно од стране суда да подлегне таквим притисцима.

"Београд предао 2.417 докумената, ми ниједну информацију од Приштине нисмо добили"

Одаловић је нагласио једну, каже, велику непознаницу коју Приштина упорно прикрива, а то је да је Београд предао Приштини 2.417 докумената у тражењу несталих лица.

- Дакле, породице Албанаца морају да знају - 2.417 докумената из архива наших органа и институција, до сада 99 одсто идентификованих или пронађених жртава су на бази наших информација. Ми ниједну информацију од Приштине нисмо добили. Они негирају постојање архиве тзв. ОВК - објашњава Одаловић.

"Бојкот српске робе неће успјети јер иде директно на штету Албанаца"

Одаловић се осврнуо и на кампању за бојкот српске робе на КиМ и оцијенио да је то покушај још једне манипулације у Приштини.

- Тај бојкот неће успјети јер иде директно на штету Албанаца. Бојкот српске робе значи да они неће имати приступ производима на којима су одрасли - сматра Одаловић.