latinica  ћирилица
31/03/2023 |  09:47 ⇒ 11:16 | Аутор: sputniknews.com

Вјерници се и данас окупљају око Кијевско-печерске лавре (ВИДЕО)

Вјерници се и данас окупљају око Кијевско-печерске лавре гдје је стигла комисија за пријем објекта, пише украјинско издање Страна.
Кијевско-печерскa лаврa (Фото: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO) -
Кијевско-печерскa лаврa (Фото: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO)

- У Кијевско-печерској лаври се окупљају вјерници Украјинске православне цркве. Поред Крестовоздвиженског храма, гдје је у 6.30 часова почело прво богослужење, већ се налази неколико стотина вјерника - пише лист.

Према информацији издања, у 10.00 часова вјерници планирају да дођу до главног улаза у манастир, гдје ће сачекати чланове комисије споменика Кијевско-печерске лавре и неће им дозволити приступ објектима.

Тренутно се око 15 наоружаних припадника полиције налази испред Кијевско-печерске лавре.

У канонској Украјинској православној цркви су саопштили да су јуче чланови комисије на пријему имовине Кијевско-печерске лавре напустили територију манастира и нису ни започели процедуру.

Према информацијама цркве, чланови комисије планирају да обнове поступак током данашњег дана.

Раније је министар културе Украјине Александар Ткаченко рекао да су власти поништиле уредбу о предаји Кијевско-Печерске лавре на бесплатну употребу УПЦ.

Споменик Кијевско-печерска лавра затражио је покретање поступка о "запљени имовине" манастира, наводи се на сајту Министарства културе Украјине.

Они су објаснили да комисија за пријем и предају државне имовине Лавре није могла да почне са радом због опструкције НН лица.

Ултиматум који је Министарство културе поставило Украјинској православној цркви истекао је јуче.

Дирекција националног споменика Кијевско-печерске лавре једнострано је раскинула уговор о закупу и наредила монасима да напусте манастир.