latinica  ћирилица
31/03/2023 |  10:48 ⇒ 11:32 | Аутор: sputniknews.com

Лукашенко предложио прекид ватре у Украјини

Предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко обраћа се нацији и парламенту, а главна тема је очување суверенитета и ситуација у Украјини.
Александар Лукашенко (Фото: EPA-EFE/VLADIMIR ASTAPKOVICH, илустрација) -
Александар Лукашенко (Фото: EPA-EFE/VLADIMIR ASTAPKOVICH, илустрација)

Он је предложио да се обуставе борбена дејства у Украјини и успостави примирје при чему ниједна страна не би смјела да премјешта технику и оружје.

Како је истакао, на хоризонту се помаља трећи свјетски рат са "нуклеарним пожарима", те су неопходни преговори без предуслова.

- Данас је јединствен тренутак којег више неће бити. Ни у историји Русије, Бјелорусије, Украјине, ни у свјетској историји, а посебно европској. Питање је само једно - шта чинити. Сви разумијете и схватате да су преговори једини пут. Преговори без предуслова - истакао је Лукашенко.

Он је прокоментарисао и понашање украјинског предсједника Владимира Зеленског који је сам себи забранио да води преговоре о миру.

- Шта је то? Предсједник суверене земље потписује указ који се њега тиче и себи забрањује да води преговоре о миру. То је просто смијешно - кажем вам као предсједник. Ако не желиш да водиш преговоре немој, због чега потписујеш указ и засмијаваш људе? Шта тиме желиш да покажеш? - запитао је бјелоруски предсједник.

Лукашенко је рекао и да се кланица у Украјини неће завршити све док газда с друге стране океана не да знак.

- Народу Украјине је потребан мир, али то на Западу никога не интересује - рекао је он, и додао да је Русија била приморана да присаједини Крим.

Лукашенко је поновио да је Запад искористио вријеме добијено Минским споразумима за милитаризацију Украјине.

Конфликти су посљедњих деценија почели због непрекидне жеље да потчини себи читав свијет.

Говорећи о суверенитету Бјелорусије, Лукашенко је рекао:

- Тема данашњег догађаја су услови очувања суверенитета и независности. Због чега покрећем пред милионима наших грађана ову тему? Све је веома једноставно: никада раније у историји наше земље, посебно независне Бјелорусије, ово питање није било од оваквог значаја као сада. Никада у историји нисмо били тако близу опасној граници када је потребно, благо речено, посветити посебну пажњу очувању суверенитета и независности земље - рекао је он.

Портпаролка бјелоруског предсједника Наталија Ејсмонт је раније рекла да ће обраћање бити посебно, јер је таква и геополитичка ситуација у свијету и у региону.

- Ситуација се драстично мијења око нас, па овакви догађаји још више добијају на значају - рекла је она.

У Дворац Републике позвано је 2.500 званица, а обраћање предсједника директно преносе бјелоруске телевизије.