latinica  ћирилица
31/03/2023 |  11:07 ⇒ 13:12 | Аутор: РТС

Колика је правна снага оптужнице против Трампа?

Први пут у историји САД подигнута је оптужница против некадашњег предсједника. Правни аналитичари сматрају да ће њујоршким тужиоцима бити изузетно тешко да поткријепе доказима оптужницу против Доналда Трампа.
Доналд Трамп (Фото: EPA-EFE/ADAM DAVIS/илустрација) -
Доналд Трамп (Фото: EPA-EFE/ADAM DAVIS/илустрација)

Велика порота на Менхетну подигла је оптужницу против бившег предсједника САД Доналда Трампа због новца који је тајно исплаћен звијезди филмова за одрасле Сторми Данијелс. Трамп је оптужницу оцијенио као "политички прогон и мијешање у изборе".

Бивши лични адвокат Доналда Трампа Мајкл Коен рекао је да је координирао са Трампом у вези са исплатама Данијелсовој и другој жени, бившој Плејбој зечици Карен Мекдугал, која је такође тврди да је имала сексуални однос са њим, што је бивши предсједник САД негирао.

Док је обављао највишу функцију у Америци, Трамп је надокнадио Коену плаћања Данијелсовој, а савезни тужиоци који су оптужили Коена рекли су у судским документима да су исплате лажно евидентиране као за правне услуге.

Фалсификовање пословне евиденције, оптужба за коју правни аналитичари кажу да се обично води као прекршај.

Да би ту оптужбу подигли на кривично дјело, тужиоци морају доказати да је Трамп фалсификовао евиденцију како би прикрио други злочин.

Једна од могућности, према Њујорк тајмсу, јесте да тужиоци могу да утврде да је сама исплата прекршила закон о финансирању кампање, пошто је заправо била незаконита тајна донација за подршку предсједничкој кампањи.

Употреба државног изборног закона на тај начин, и то у случају који укључује савезног, а не кандидата на нивоу једне државе, је непровјерена правна теорија, тврде правни стручњаци, а Трампови адвокати би то, увјерени су, сигурно оспорили.

Трамп би такође могао да оспори да ли је рок застаревања, пет година у овом случају, требало да истекне. Према њујоршком закону, рок застаријевања се може продужити ако је оптужени био ван државе, али Трамп може тврдити се за функцију предсједника САД та одредба не може применити.

- Постоји читав низ могућности - рекао је Дејвид Шапиро, бивши агент Еф-Би-Аја, тужилац и предавач на Колеџу "Џон Џеј" кривичног права у Њујорку. Сматра да је "ово је случај из снова за браниоце".