latinica  ћирилица
31/03/2023 |  11:11 ⇒ 18:57 | Аутор: СРНА

Зенички рудари иду у блокаду саобраћаја

Зенички рудари кренули су према магистралном путу М-17 гдје ће, како су најавили, блокирати саобраћај и остати док не буде деблокиран рачун Рудника мрког угља Зеница, због чега им нису исплаћени плата и топли оброк за фебруар.
Рудник Зеница - Фото: РТРС
Рудник ЗеницаФото: РТРС

Рудари су, након непроспаване ноћи, јутрос дали још један рок Градској управи Зеница да са Електропривредом БиХ и Управом Рудника мрког угља Зеница ријеши блокаду рачуна, а будући да се то није догодило до 10 часова одлучили су да крену ка магистралном путу, гдје ће остати до деблокаде рачуна, преносе федерални медији.

Предсједник Синдиката РМУ Зеница Елведин Авдић затражио је да рудари заврше све активности и да се врате у Дом рудара, али окупљени су се на то оглушили, те кренули ка магистралном путу.

Рудари су позвали и своје породице да им се прикључе на протестном скупу.

Градско вијеће Зенице јуче је једногласно дало сагласност градоначелнику и Градској управи да у што краћем року изврше деблокаду рачуна овог рудника.

Дата је и сагласност да се у наредних 30 дана са Електропривредом, Рудником и Градском управом пронађе рјешење како ће се плаћати дуг Рудника граду Зеници.

Рудник дугује граду око три милиона КМ за затезне камате за раније исплаћени дуг за накнаду за градско земљиште.