latinica  ћирилица
31/03/2023 |  11:39 ⇒ 11:41 | Аутор: РТРС

Појефтињује гас у Републици Српској

Цијена природног гаса у Републици Српској у наредна три мјесеца биће нижа у односу на јануар, фебруар и март.
Гасовод (Фото:  EPA-EFE/FILIP SINGER/илустрација) -
Гасовод (Фото: EPA-EFE/FILIP SINGER/илустрација)

Ово је за "Независне новине" потврђено из предузећа Гас-Рес, из кога нису прецизирали колико ће износити појефтињење, али према незваничним информацијама док којих смо дошли, то не би требало да буде мање од десет одсто.

Из Гас-Реса подсјећају да се цијена плина одређује у складу са постојећим уговором који ова компанија има са Газпром Експортом.

- Цијена се сваког квартала усклађује са кретањем цијена нафтних деривата на свјетским берзама, па у складу са тим цијена природног гаса може расти или падати. По завршетку првог квартала 2023. године, а на основу података о кретању цијена нафтиних деривата на берзама у протеклом периоду, доћи ће до усклађивања цијене за други квартал ове године. Ово су редовне уговорне промјене цијене природног гаса и нису везане ни за какву нову околност или промјену цијене од стране нашег добављача - казали су из Гас-Реса.

Како истичу, оно што они прелиминарно могу рећи, јесте да ће цијена природног гаса бити нижа у другом кварталу у односу на први квартал 2023. године.