latinica  ћирилица
31/03/2023 |  11:48 ⇒ 11:49 | Аутор: РТС

Петковић: Курти не може да забрани посјету Вучића КиМ, он се ту ништа не пита

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић саопштио је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти не може да забрани посјету предсједника Александра Вучића Косову и Метохији, пошто договореним Споразумом о званичним посјетама Приштина може само да прими к знању посјету званичника Београда простору КиМ, а не да је одобрава или пак забрањује, пишу Танјуг и РТС.
Петар Петковић (Фото: FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC) -
Петар Петковић (Фото: FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC)

- Нервоза Аљбина Куртија због договора у Охриду, одакле се вратио без икаквог потписа и признања од стране Београда, али са обавезом формирања ЗСО, свакога дана ескалира. Зато се сада узалуд јуначи да може да забрани посјету Вучића српском народу на Косову и Метохији, иако се он ту ништа не пита - навео је Петковић.

Петковић пита: "Ко је Курти да одређује и даје дозволе за посјете покрајини предсједнику Вучићу када постоје потписани споразуми који ово питање јасно регулишу?"

Према Петковићевим ријечима, "у Охриду је јасно договорено спровођење свих претходно прописаних споразума, па самим тим и Споразума о званичним посјетама, по коме Приштина може само да прими к знању посјету званичника Београда простору КиМ, а не да је одобрава или пак забрањује".

Овакве изјаве Куртија најбоље показују са каквим реметилачким фактором се све вријеме суочава Београд у дијалогу, навео је Петковић.

- Јасно је да Курти не жели дијалог и на све начине покушава да избјегне формирање Заједнице српских општина, али те своје трикове Курти може да прода можда на пијаци и нигде више - саопштио је директор Канцеларије за КиМ.

Петковић каже да је јасно да се Курти "плаши Вучићеве посјете јер зна колико би она значила српском народу на Косову и Метохији, а Курти у српске средине иде кришом и на превару и враћа се објешеног носа и необављеног посла".