latinica  ћирилица
31/03/2023 |  12:38 | Аутор: Б92

Манчестер јунајтед дугује скоро милијарду фунти

Према новим подацима, Манчестер јунајтед дугује 969,6 милиона фунти (1,1 милијарди евра).
Манчестер јунајтед (Фото: EPA-EFE/Phil Noble, илустрација) -
Манчестер јунајтед (Фото: EPA-EFE/Phil Noble, илустрација)

Кроз комбинацију бруто дуга, позајмица банака и неизмирених накнада за трансфере са припадајућим плаћањима.

За разлику од претходних година, након што је клуб објавио ове резултате, није било позива инвеститора као резултат текућег "стратешког прегледа".

То би могло да доведе до продаје великана Премијер лиге.

Сама ревизија је усредсређена на то како да се задовоље потребе клуба за дугорочне капиталне инвестиције, посебно за побољшање Олд Трафорда и клупског тренинг терена у Карингтону, и – наглашава се – није због проблема са краткорочном ликвидношћу.

Ипак, износ дуговања клуба је порастао.

Док главни дуг остаје на 650 милиона долара, промјена курса значи да клуб дугује 535,7 милиона фунти у поређењу са 477,1 милиона фунти у истом периоду претходне године.

Поред тога, 206,2 милиона фунти је узето из текуће кредитне линије, са још 227,7 милиона фунти који се дугују на име неплаћених накнада за трансфере.

Клуб јесте имао 31 милион фунти у готовини или еквивалентан износ, али укупна сума остаје тек нешто мања од милијарду фунти.

Би-Би-Си Спорту је речено да су бројке доказ "натегнуте" финансијске ситуације, иако се наглашава да се то већ промијенило на боље, због великих прихода од утакмица и импресивне продаје сезонских карата – и очекују да ће се то наставити.

Заиста, у књижењу профита од 6,3 милиона фунти за квартал, Јунајтед је такође открио да је приход од спонзорства порастао за 43,2% на 50,4 милиона фунти у односу на претходни квартал.

Клуб је рекао да је то због њиховог уговора са Тезосом за тренинг опрему, плус "једнократног спонзорског кредита", за који су одлучили да не наводе детаље.

Плате играча су смањене за 20,4 милиона фунти – на 77,3 милиона, што је смањење од 20,9 одсто пошто тим Ерика тен Хага ове сезоне није играо у Лиги шампиона.