mtel
latinica  ћирилица
31/03/2023 |  12:41 ⇒ 12:43 | Аутор: СРНА

Гогановић: Недипломатске изјаве министра Хелеза

Замјеник министра одбране у Савјету манистара Александар Гогановић оцијенио је недипломатском изјаву министра одбране Зукана Хелеза да је циљ овог министарства интегрисање у НАТО, а не "никакве Русије и никакви Ирани".
Александар Гогановић (Фото: Фејсбук/Александар Гогановић) -
Александар Гогановић (Фото: Фејсбук/Александар Гогановић)

Он је указао на чињеницу да Министарство одбране сарађује са Министарством одбране Русије, као и са свим другим партнерским државама, те да се по том питању нису десиле никакве промјене у односу на претходни период.

- Русија је доказани вишегодишњи пријатељ БиХ и зато ме непријатно изненађују изјаве колеге Хелеза да циљ БиХ није пријатељство са Русијом, него само са НАТО-ом - рекао је Гогановић Срни.

Напоменуо је да је Русија од 1. априла предсједавајућа Савјета безбједности УН, тако да није политички мудро износити квалификације какве је Хелез саопштио, већ треба бити опрезнији са изјавама.

- Тврдња актуелног министра одбране да је 90 одсто становништва БиХ за приступање НАТО савезу није тачна. Ако већ говоримо о процјенама, сигурно више од 90 одсто становништва Републике Српске није за приступање НАТО савезу, а наведене чињенице лако можемо потвдити једноставном анкетом грађана - истакао је Гогановић.

Он је подсјетио да је Резолиција Народне скупштине Републике Српске из 2017. године о војној неутралности документ који је обавезујући за све политичке представнике из Републике Српске, а у којој је наведено да све док Србија не постане члан НАТО-а, не треба ни БиХ да иде у правцу интеграција, него само сарадње као договореном оквиру.

Према његовим ријечима, Програм реформи јасно дефинише опредјељење БиХ да сарађује са НАТО-ом, као највећим војним савезом, али то никако не искључује сарадњу са Русијом, Кином и другим земљама које имају пријатељске намјере према БиХ и њеним народима.

- За разлику од актуелног министра одбране, моје жеље су да градимо пријатељства на Западу и Истоку, али посебно јаке и пријатељске регионалне односе. Морамо бити свјесни чињенице да је спољна и одбрамбена политика искључиво у надлежности Предсједништва БиХ - навео је Гогановић.

Он је навео да су дужни да спроводе политику Предсједништва БиХ, како то и налаже Закон о одбрани, али и Устав БиХ, а све остало би било грубо кршење Дејтонског мировног споразума, што би представљало урушавање институција и закона, у чему, како каже, не жели да учествује.

Министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез изјавио је јуче да је интегрисање БиХ у НАТО "једини циљ његовог министарства", а не "никакве Русије и никакви Ирани", те да сматра да такво опредјељење дијели више од 90 одсто становника БиХ.