latinica  ћирилица
31/03/2023 |  13:41 | Аутор: Агенције

Званично: Руси се враћају на Вимблдон

Вимблдон је званично укинуо забрану за руске и бјелоруске тенисере и тенисерке којима ће ове године бити дозвољено да играју на престижном Гренд слему под неутралном заставом.
Вимблдон (Фото:EPA-EFE/NEIL HALL,  илустрација) -
Вимблдон (Фото:EPA-EFE/NEIL HALL, илустрација)

Престижни "Ол-Ингланд клуб" огласио се поводом промјене одлуке о учешћу руских и бјелоруских тенисера на Вимблдону, а услови да они играју у Лондону су неутрална застава и уздржавање од јавне подршке Русији.

- У име Ол-Ингланд клуба и Одбора за управљање желимо да пружимо ажуриране информације у вези са пријавама за овогодишње првенство. Наша тренутна намјера је да прихватимо пријаве руских и бјелоруских играча под условом да се такмиче као "неутрални" спортисти и да испуњавају одговарајуће услове. Њима је забрањено изражавање подршке Русији у различитим облицима и забрањен је улазак играча који примају средства од руских и/или бјелоруских државних компанија (укључујући спонзорство компанија којима управљају или контролишу државе) - пише у саопштењу организатора Вимблдона.

- Услови су пажљиво развијени кроз конструктиван дијалог са Владом Уједињеног Краљевства, Тениским савезом Велике Британије и међународним тијелима заинтересованих страна у тенису, и усклађени су са владиним упутствима за спортска тела у УК - додаје се у саопштењу.

Британцима је раније од стране тениских организација било запријећено да би могли да остану без турнира који се одржавају у њиховој земљи пред Вимблдон, што би био велики ударац.

- Постојала је снажна и веома разочаравајућа реакција неких руководећих тијела у тенису на позицију коју су прошле године заузели Ол-Ингланд клуб и ЛТА са посљедицама које би, ако се наставе, биле штетне по интересе играча, навијача, шампионата и Британаца - наводи се алудирајући управо на притисак који су вршиле организације.

Ијан Хјуит, предсједник Ол-Ингланд клуба истакао је да је доношење ове одлуке било тешко за организаторе.

- Ово је била невјероватно тешка одлука, која није донијета олако или без велике пажње за оне на које ће то утицати - рекао је Хјуит.