latinica  ћирилица
31/03/2023 |  15:24 ⇒ 23:07 | Аутор: СРНА

Москва од сутра на челу Савјета безбједности

Русија од сутра преузима предсједавање Савјетом безбједности УН упркос бројним покушајима да се омете рад руске мисије у свјетској организацији, изјавио је стални представник Русије у УН Василиј Небензја.
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

Према његовим ријечима, било је покушаја да се Русији не дозволи право да предсједава Савјетом безбједности УН, па чак и да се Москви ускрати мјесто сталне чланице УН.

- Слични напади и позиви нису ништа ново и све су чешћи, посебно након почетка специјалне војне операције у фебруару прошле године. Ти који користе ту јефтину демагогију да се Русији ускрати легитимни правни статус свјесни су правне стране тог питања - нагласио је Небензја за руску новинску агенцију ТАСС.

Према његовим ријечима, Русија је насљедник СССР-а, чиме је преузела не само права, већ и обавезе.

Он је напоменуо да је статус Руске Федерације као насљедника СССР-а званично признала међународна заједница и да искључење Москве из Савјета безбједности УН није могуће без измјена Повеље УН.

- Наше колеге у Савјету безбједности УН то врло добро разумију. Исто тако схватају да без Русије не би само рад Савјета безбједности УН изгубио смисао већ и цјелокупан УН - закључује Небензја.

Стални представник Русије у УН је најавио да се очекује да ће руски министар спољних послова Сергеј Лавров 24. априла доћи у Њујорк ради дискусије на тему ефикасности мултилатеризма у одбрани принципа Повеље УН.