latinica  ћирилица
31/03/2023 |  16:27 ⇒ 18:53 | Аутор: РТРС

Колико знамо о ставкама на фискалном рачуну за лијекове на рецепт? (ВИДЕО)

Фонд здравстеног осигурања Републике Српске плаћа апотекама са којима има уговор о издавању лијекова на рецепт фармацеутску услугу у износу од 1,43 КМ по лијеку.
Лијекови - Фото: РТРС
ЛијековиФото: РТРС

Иако се на фискалном рачуну који апотеке издају наводи укупан износ за лијек, осигураник плаћа само онај износ који је означен као готовина, док Фонд сноси преостале трошкове.

Након што се на друштвеним мрежама појавио фискални рачун из једне бањалучке апотеке на којем се види и цијена услуге издавања лијека, грађани су збуњени, јер многи нису ни знали да то постоји. Зато питају откад и зашто апотеке наплаћују услуге издавања лијекова на рецепте.

Тражили смо појашњење у апотеци гдје је издат рачун, али и у Фонду здравственог осигурања. Наводе да је у питању такозвана фармацеутска услуга од 1,43 КМ донесена још 2009. године, а чије трошкове сноси искључиво Фонд. Тачно је, истичу, да до сада ова услуга није била исписана на рачуну, зато што су недавно уведене дневне фактуре рецепата Фонду.

- Било која услуга или радња мора проћи кроз фискални систем Републике Српске и зато је она на фискалном рачуну и то збуни пацијенте. На примјер, ако је укупан износ рачуна 208 КМ, на рачуну је наведено да пацијент плаћа 99 КМ - појашњава Михаел Павић, власник апотеке у Бањалуци.

Славица Кулиџа из ФЗО наводи да у доњем дијелу фискалног рачуна стоје двије ставке - вирман и готовина.

- Вирман је оно што плаћа Фонд, као и услугу издвања лијека на рецепт. Пацијент плаћа само готовину - истиче она.

Појашњавају да је такозвана услуга наплате издавања лијека откуцана на фискалном рачуну дио пореза који мора проћи кроз фискални систем. Пацијенте савјетују да ову ставку на рачуну занемаре, јер то, понављају, пацијенти не плаћају.

Лијекови који иду не терет Фонда сврставају се у три групе. Уколико припадају А групи, пацијент не плаћа ништа, међутим уколико је ријеч о А1 групи - пацијент партиципира са 10 одсто од цијене лијека, док у пола цијене плаћа лијек, ако се ради о Б групи.