latinica  ћирилица
31/03/2023 |  16:30 ⇒ 18:55 | Аутор: РТРС

Пољопривредна школа у Бањалуци - када се удруже љубав, жеља и машта (ВИДЕО)

Бањалучка Пољопривредна школа дочекује јубиларних 100 година постојања. Традиција, преданост и рад начинили су ову установу осим васпитно-образовном и идеалним мјестом за све љубитеље природе, биљака, животиња.
Пољопривредна школа - Фото: РТРС
Пољопривредна школаФото: РТРС

Предуслов за улазак и успјех у свијету пољопривреде јесте љубав према природи. Ања Стојковић посједује је и више него довољно. Сања о властитом имању и производњи, а највише воли процес сијања и расађивања.

- Свиђа ми се сав тај процес. Припрема земље, пуњење чашица, стављање посебног слоја, затим да те биљке достигну потребну величину да се то прерађује - прича Ања.

Да је пољопривреда стратешка грана за јачање и напредак Српске сложила се и Зорица Вуковић, професорка бањалучке Пољопривредне школе.

Ова школа, каже, у самом почетку препознала је улогу и значај дуалног образовања, али и инклузије.

- У Пољопривредној школи комбинујемо теоријска знања са практичним. Имамо нашу економију, нашу пластеничку производњу, производњу на отвореном простору, тако да ученици што науче у теорији могу да примјене и у пракси. Школујемо и дјецу са потешкоћама у развоју, наравно у мањем броју, јер свако одјељење може да упише два ученика - навела је професорка Вуковић.

Пољопривредна школа, и те како може да буде добра почетна позиција за даљи напредак и развој.

- Планирам уписати Пољопривредни факултет, још више да допуним своје знање и почнем неку своју, властиту производњу - каже Ања.

Крај јануара и почетак фебруара идеалан су период припреме за производњу расада, појашњава струка.

- Расада, повртарских култура, љековитог биља, неких цвјетних врста, свега по мало има. Прије свега радимо за нас, за школу, за наше пластенике, онда вишкове продајемо на тржишту за купце који су навикли да долазе у Пољоприврдну школу. Поред производње расада, сад тренутно нам се у пластеницима налази зелена салата, карфиол... - истакла је професорка Вуковић.

А сви они који желе да купе провјерене и здраве производе који су дјело вриједних руку бањалучких ученика и професора, могу да их пронађу у магацину иза Пољопривредне школе.